Részletek a Tesla Model X-ről

Még több részletet árult el a Tesla Motors a tisztán elektromos hajtású Model X-ről, amely minden idők leggyorsabb és legbiztonságosabb szabadidő-autójának ígérkezik.

2012-ben még tanulmányként mutatta be második modelljét a Tesla Motors, a Model X-ről pedig az eltelt idő alatt egyre több információ látott napvilágot, most a sorozatgyártású változat részleteit árulta el az amerikai gyártó. Az elektromos hajtású szabadidő-autó formája a sikeres Model S-ét idézi, és annak ellenére, hogy jóval magasabb nála, a légellenállási együtthatója mindössze 0,24, ami nem csak a kategóriában számít kedvezőnek, hanem abszolút értelemben véve is. A kiváló aerodinamikai mutatók elérését a légbeömlő nélküli frontrész, a rejtett kilincsek és a hátsó légterelő is levetővé tette, az utóbbi a sebességtől függően változtatja a magasságát.

A szériamodell is megtartja a prototípus egyik különlegességét, a szárnyas hátsó ajtókat, amit a gyártó hangzatosan Falcon Wings néven emleget. A megoldás előnye, hogy könnyebben lehet beszállni a hátsó ülésekre, és oldalirányban is mindössze 30 centiméterrel több helyre van szükség a nyitáshoz, igaz, parkolóházban vagy garázsban gondot okozhat, hogy eléggé magasra emelkedik. Az utastér hat vagy hét üléssel kapható, és mivel a hajtáslánc nem sok helyet foglal, a csomagtér is hatalmas, bár a pontos méretét egyelőre nem árulták el. A középkonzolra 17 colos képernyő kerül, a zenét pedig 17 hangszórós hifi szolgáltatja.

A Model X kétféle változatban lesz kapható, mindkettőnél 90 kilowattórás lítiumion akkumulátor kerül a padlóba, ami alacsonyan tartja az autó tömegközéppontját, így jelentősen javítja a kanyarodási tulajdonságait. A 90D modellben az első és a hátsó kerekeket is egy-egy 262 lóerős és 330 Nm nyomatékra képes elektromotor mozgatja, míg a P90D modell esetében hátulra egy 510 lóerős és 600 Nm nyomatékú villanymotor kerül. Az elképesztő teljesítménynek köszönhetően 2,5 tonnás tömege ellenére is hihetetlenül gyors az autó: a menetteljesítményei a piac leggyorsabb szabadidő-autójává teszik a Model X-et. Már a 90D is 4,8 másodperc alatt éri el a száz km/órás sebességet, míg a P90D esetében ez az idő 3,8 másodperc, a Ludicrous Speed csomag megrendelésével pedig 3,2 másodpercre csökken, ami a szuper-sportkocsikéval megegyező érték. A Model X végsebessége a kiviteltől függetlenül 250 km/óra, a hatótávolság pedig egy feltöltéssel legalább 400 kilométer. Az újdonság 2016 második felében kerül az amerikai vásárlókhoz, majd a világ más tájain is elérhetővé válik.