Tavaly volt olyan hónap Európában, amikor a Tesla Model Y volt a legkeresettebb

A magyar 2022-es értékesítési adatok után itt van az Európára kivetített eredmény is. Az abszolút favorit a Peugeot 208 volt a kontinensen, de volt egy olyan hónap is, amikor a Tesla Model Y vásárlók nagyon belehúztak.

Elég érdekesen alakultak tavaly az új autók értékesítései Európában. Az Autonews Europe adatai alapján ugyanis igen komoly mértékben, akár havi szinten is váltakozott, hogy éppen milyen autókat kerestek a vásárlók.

Ott van például, hogy novemberben elég erős elektromos fellángolás figyelhető meg, egészen pontosan a Tesla Model Y oda-vissza verte az egész kínálatot a kontinensen. Csak ebben a hónapban 19 ezer darabot értékesítettek az amerikai elektromosból, ami a 2021 novemberi adatokhoz képest nem elhanyagolható 261 százalékos fellendülés. Ennek ellenére a Model Y egész évre vetítve viszont nem teljesített ennyire kiugróan. Összetett értékelésben csak a huszadik helyre volt elég a 105 ezer darab eladott járgány.

Na de, akkor mi volt egész évre kivetített legkeresettebb modell? Ez bizony a Peugeot 208, melyből az elektromos változatot is beleszámolva 193 ezer darabot adott el a Stellantis, ezzel mintegy 10 százalékkal megdöntve a 2021-es eredményeket.

Az abszolút második helyet stabilan a Dacia Sandero hozta le, amiből 180 ezer példány talált gazdára tavaly. Ez a szám szinte pontosan megegyezik a 21-es adatokkal, tehát a Dacia szépen tartja a saját vásárlói rétegét a kontinensünkön.

Európai szinten a dobogó legalsó fokára a Volkswagen T-Roc állhatott fel, míg a negyedik helyre a Golf futott be. Ez gyönyörűen tükrözi, hogy a Volkswagen nem csak nálunk futott hihetetlenül látványosat a tavalyi évben, hanem bizony tágabb értelemben is kezd szépen magára találni a német márka.