Óriásit bukott a Renault a koronavírus járványon

A Renault csoport egészen elképesztő 7,29 milliárd eurós veszteséget kénytelen lenyelni a koronavírus járvány miatt. A csoport vezérigazgatója hisz abban, hogy idővel helyre áll a rend, de kénytelenek lesznek stratégiát váltani.

A koronavírus járvány minden gyártót érzékenyek érintett, de talán a legnagyobbat bukók között mindenképpen érdemes a Renault csoportot kiemelni. A Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség összesen 7,29 milliárd eurós veszteséget termelt az év első felében, ami kimondottan fájdalmas lenne, ha nem sikerült volna hozzájutniuk az 5 milliárd eurós francia állami segélycsomaghoz. A Renault részvényei is mélyrepülésbe kezdtek, az év eleji állapothoz mérten 47 százalékos értékcsökkenést kellett elkönyvelniük.

Ennek is az eredménye, hogy a Renault korábban bejelentette, hogy csaknem 14 ezer munkahelyet kell felszámolniuk és a termelést is csökkentik világszerte, hogy pénzt spóroljanak meg. Ugyan csődhelyzetről még szó sincs, hiszen csaknem 14 milliárd eurós tőke áll a cégóriás mögött, de érthető módon a hirtelen zuhanás megmozgatott néhány dolgot a vezetőségben.

„Én hiszem, hogy az alkalmazottak és a vezetőség közreműködésével kilábalunk a nehéz helyzetből. Mindenki szigorúan elkötelezett a helyzet javítása érdekében, ami túlmutat azon, hogy csak költséget csökkentünk. Új fejlesztési stratégiára van szükségünk, amin jelenleg is gőzerővel dolgozunk”- mondta Luca de Meo, a Renault nemrégiben kinevezett, egykor a Seat vezetésével foglalatoskodó vezérigazgatója.