Németországban készülnek majd a Ford elektromos tömegmodelljei

A Ford a németországi Kölnben található üzemben gyártja majd a Volkswagen MEB platformjára épülő elektromos modelljei. Ennek érdekében egymilliárd eurót költenek el majd a gyár átalakítására.

Ahogy a legtöbb gyártó, úgy a Ford sem kerülheti el a jövőben, hogy nagyobb mennyiségben gyártson és adjon el elektromos autókat. Ennek érdekében meg is született a Volkswagennel kötött megállapodásuk még tavaly, aminek eredménye, hogy a Ford is használhatja majd az elektromos autókhoz kifejlesztett MEB platform különböző változatait.

Ehhez persze az sem árt, ha az említett elektromos modellek valahol a Volkswagen hazai környezetében készülnek, így érthető a Ford döntése, hogy a kölni üzemet nevezték ki az elektromos tömegmodellek gyártási központjának. Ráadásul ehhez a gyáregységhez nem csak a beszállító partner, hanem a Ford európai fejlesztési központja (Merkenich) is kellően közel van.

A kölni üzemben jelenleg a Ford Fiesta készül, de a gyártó már el is különítette a gyártósorok átalakítására és a modernizálására a költségkeretet, ami egy messziről is látható összeg: egymilliárd euró.

A tervek szerint az első MEB platformos elektromos Ford modellek 2023 során gördülnek majd le a szalagokról, a gyártó célkitűzése pedig, hogy a rákövetkező hat évben 600 ezer ilyen autót kell majd értékesíteniük az európai piacon.