Nem kap utódot a Honda kis elektromos városjárója

A Honda nem tervezi, hogy a jövőben újabb kis városi elektromost dob piacra Európában, inkább az SUV modellekre koncentrálnak villanyos fronton is.

A Honda három éve dobta piacra a kis elektromos „e” modelljét, mely aranyos megjelenésével nagyon kitűnik az átlag autók közül. Viszonylag kis hatótávja és visszafogott méretei egyértelművé teszik, hogy egy ízig-vérig városi autóról van szó. Mindezek ellenére sosem lett belőle tömegjárgány, ami valószínűleg az elég borsos árának köszönhető. A fő konkurensnek számító elektromos Fiat 500 például 13 millió forintért is elvihető, míg a Honda e picivel 15 millió feletti árcédulával rendelkezik.

Bizonyos szinten tehát nem meglepő, hogy a Honda nem készít utódmodellt, azaz elhagyja a városi elektromos kisautók piacát, hogy a jövőben villanyos fronton is a nagyobb SUV modellekre koncentráljon, melyek célközönsége kevésbé árérzékeny, mint a picinyke járgányok vásárlói.

Mindezeket Rebecca Adamson, a Honda angol részlegének vezetője árulta el az e:NY1 modell bemutatóján, melyet Norvégiában tartottak meg. „Nem lesz több ilyen kicsi autónk, ezt bátran kijelenthetem. Az európai piacon az SUV-k iránti kereslet dominál, így ezekre fókuszálunk a továbbiakban. A palettánkat a piac formálja, így amíg nem változik meg a hozzáállás, SUV vonalon megyünk tovább”- egyértelműsítette a helyzetet Adamson.

Fontos azonban hozzátenni, hogy ez a kijelentés csak az európai piacra értendő. Japánban, a Honda hazai piacán terveben van több kis elektromos személy- és teherszállító is, mivel arrafelé továbbra is nagy a kereslet a kei-autókra, azaz a kisméretű, adókedvezményekkel támogatott járgányokra.