Modern guillotine? Egy levágott ujj miatt perlik a Mercedest.

Amerika a pereskedés hazája, legalábbis ott jóval könnyebb valós, vagy éppen vélt igényeket jogi úton érvényesíteni. Ezzel kell szembenéznie most a Mercedesnek is, miután egy GLE soft-close ajtaja levágta a tulajdonos ujjának egy részét.

Balesetek történnek a világ minden táján, Amerikában viszont egy-egy ilyen esetnek komoly jogi következményei is lehetnek. Ott ugyanis olyan komolyan veszik a testi épségben és a vagyontárgyakban esett károkat, hogy nem egy nagy ügyvédi iroda szakosodott eme igencsak jövedelmező esetek tisztázására.

Most egy ilyen ügyben lett érintett a Mercedes is, miután egy 2020-as évjáratú GLE modell ajtaja nemes egyszerűséggel kivágott egy darabot a tulajdonos ujjából. Az eset egy picit kacifántos, nem a szokásos „ráb.szta a saját kezére az ajtót” történettel van dolgunk.

Az eset leírása szerint ugyanis az történt, hogy a tulajdonos egy másik emberrel beszélgetett a kocsi mellett, hátratett kézzel az autónak támaszkodva, amikor is a soft-close rendszer úgy döntött, hogy behúzza az ajtót. Richard Kastigar ujja sajnos ez idő alatt a B-oszlop és az ajtó között volt, ami miatt a hüvelykujja felső részét levágta a rendszer. Richard ujján sajnos a kórházban sem tudtak teljes mértékben segíteni, így ő most perre ment a Mercedessel szemben. A követelése félmillió dollár, ami azért elég szaftos összeg egy elvesztett ujjpercért cserébe, de Amerikában közel sem nevezhető túlzásnak.

Érdekesség, hogy nem ez az első eset, amikor a soft-close, azaz az automatikus ajtóbehúzó miatt kell pereskednie egy gyártónak. Szintén Amerikában pár évvel ezelőtt egy törött ujj miatt perelték be a BMW-t, ám akkor nem volt szerencséje az illetőnek. Egy olyan bíróval akadt ugyanis össze, aki komolytalannak nyilvánította az esetet, mondván, hogy ” az emberek azóta csukják oda az ujjaikat, amióta feltalálták az ajtókat. Ez alól egy BMW ajtó sem kivérel”.