Mesterséges intelligenciával felvértezett adaptív tempomatot fejleszt a Hyundai

A Hyundai egy olyan technológián dolgozik, ami képes lesz megtanulni a sofőr vezetési szokásait, hogy azokat a vezetést segítő rendszerek működtetésénél használni tudja.

Az adaptív tempomat, azaz a távolságot és sebességet egyaránt tartó rendszer már a legtöbb autóban megtalálható, akár sávkövető technológiával kiegészítve. A Hyundai viszont egy új fejlesztéssel tovább gondolná a dolgokat: mesterséges intelligenciával tanulná meg a jövő autója a sofőr vezetési szokásait, hogy aztán saját maga is alkalmazza, ha átadja neki az ember az irányítást.

A Hyundai szerint ugyanis enélkül nem lehet úgy behangolni a lassítást, gyorsítást és a sávváltást, hogy az minden sebesség tartományban és szituációban ugyan olyan jól működjön.

„Ha az ember vezet, akkor teljesen más reakció idővel, kigyorsítással és kormánymozdulatokkal irányítja az autót sebességtől és szituációtól függően. Erre nem lehet előre beprogramozni egy gépet, magának kell megtanulnia azt”- mondta Woongjun Jang, a márka vezérigazgatója.