Majdnem megbukott az Euro NCAP tesztjén az új Dacia

Bár az új Dacia Sandero passzív biztonsági megoldásai aránylag jól szerepeltek, az aktív baéesetmegelőző eszközök hiányosságai miatt mégis csak két csillagra értékelte az autót az Euro NCAP.

A Dacia legújabb csillaga a Sandero és a Logan legújabb generációja, mely megfizethető áron kínál modern formai és technikai megoldásokat a vásárlóknak. Persze, ahhoz, hogy jó áron legyen adható egy autó, valamin spórolni is kell. A francia-román gyártó esetében ez az aktív balesetmegelőző rendszerek terén érhető tetten, ami most majdnem bukást jelentett az Euro NCAP töréstesztjénél.

A balesetmegelőző rendszerekre egyre nagyobb figyelmet fordító szervezetet ugyanis nem igazán hatotta meg, hogy a Sandero Stepway passzív védelme egész tűrhető eredményt dobott (felnőtt védelem 70 százalék, míg a gyerekek védelme 72 százalék), az autó mai szemmel véve butasága, azaz hogy a vezető ráhatása nélkül nem igazán tud hatásosan balesetet kivédeni, alig két csillagot ért a végső értékelésnél.

Ezen aktív balesetmegelőző rendszerek hiánya kihatott a gyalogosvédelmi eredményekre is, azaz a nagyon alacsonynak mondható 41 százalékos értékelés nem csak annak köszönhető, hogy gázolásnál a gyalogos várhatóan súlyos medencesérülést szenved, hanem az is, hogy a járgány kamerával nem figyeli az akadályokat, csak radarral. Emiatt a vészfék asszisztens csak nagyobb tárgyakat kellően közelről érzékelve lép működésbe, a bicikliseket és a gyalogosokat úgy üti el, mintha azért plusz pont járna.

„A biztonsági rendszerek fejlődnek, és a legnagyobb előrelépés most a high-tech megoldások használatával történik, amik megakadályozzák a balesetek bekövetkezését. Nyilvánvaló, hogy a Dacia megtalálta a piacát, és ragaszkodnak ehhez a célközönséghez, de a kétcsillagos értékelés kevés ambíciót mutat, még egy olcsó termék esetében is.”- mondta Michiel van Ratingen, az Euro NCAP elnöke.