Nem indított túl jól az új elektromos Fiat 500, a várakozásokat alulmulják az értékesítések

Tavaly nyár végi bemutatása óta a tervezett mennyiség töredékét tudta csak értékesíteni a Fiat az új elektromos 500-asból. Felhalmozódtak a készletek, csökkenteni kell a gyártás iramát.

A villanyautózás korában is lehet egyediségre törekedni, legalábbis ennek az egyik tökéletes példája az új Fiat 500 generáció. Talán ezért is állt tavaly optimistán a gyártó a várható értékesítési adatokhoz, ám most nagyon úgy tűnik, hogy elszámolták magukat.

Akkor ugyanis Olivier François, a Fiat vezérigazgatója azt mondta, hogy 2020 végéig legalább 15 ezer példányt szeretnének értékesíteni, ami az elemzések szerint nem is tűnt lehetetlennek. Csak hát aztán mégsem úgy alakultak a dolgok, az Automotive News Europe beszámolója szerint egészen pontosan 6353 darabot sikerült eladni a tavalyi év során.

Az eredeti felállás szerint 2021 év végéig nagyjából 80 ezer példánnyal számoltak az olaszok, ám a JATO Dynamics elemzései rámutatnak, hogy jelenleg nagyjából 1250 darabnak sikerül gazdát találni havonta, amivel csak a 15 ezres példányszám elérése tűnik reálisnak idén. Ez már csak azért is probléma, mert a beszámoló kitér arra is, hogy a Fiat már több mint 30 ezer darabos készletet halmozott fel az elektromos 500-asból, ami miatt most csökkenteni kell a gyártási kapacitást, különben nagyon sokáig a gyári telephelyen pihenhetnek még az elkészített autók.

Úgy tűnik viszont, hogy a kezdeti sikertelenség nem lombozta le nagyon a Stellantis csoportba tartozó márkát, akik egyes híresztelések szerint már a „teher” változaton dolgoznak, melyben természetesen nem lesznek hátsó ülések és a raktér el lesz választva a sofőrtől.