Jön a Maserati MC20!

Bár az olasz sportautómárka májusra harangozta be az új MC20 szupersportautó bemutatóját, ezt az eseményt a Covid-19-járvány miatt el kellett halasztaniuk Szeptemberre. De hogy addig is megmaradjon a köztudatban a tény, hogy valami nagyra készülnek – és hogy emléket állítsanak a pár hete elhunyt Sir Stirling Mossnak – így egy speciális festésű prototípust mutattak be a közönségnek.

A festés a Moss által az 1958-ban a Trofeo dei due Mondi (Két világ trófeája) versenyen használt Maserati Eldorado típusra emlékeztet, annak 10-es rajtszámát Striling Moss nevére cserélve. Az autót két évvel a fantasztikus, 1956-os Monakói GP-n aratott győzelme után vezette, utóbbi győztes autóját, a gyönyörű 250F-et is láthatjuk a hivatalos fotókon.

maserati-mc20-prototype-stirling-moss-2

Ez az első eset, hogy a Maserati megmutatta az MC20-ast valós formájában, eddig csak a teszteléshez használt öszvér-prototípusokkal találkozhattunk a fotókon. A formaterv hozza a kötelezően elvárt érzéki vonalvezetést és a középmotoros felépítésből adódó dinamizmust.

maserati-mc20-prototype-stirling-moss-1

Érdekes adalék, hogy az MC20-at eredetileg egy orrmotoros, 2+2-es kupénak szánták, nagymértékben támaszkodott volna a 2014-es Alfieri tanulmányautóra. Aztán a tervek megváltoztak és végül az MC20 mint középmotoros szupersportautó jelenik meg az utakon, ám formavilága előrevetíti a Maserati-modellpaletta új dizájnnyelvezetét is.

maserati-mc20-prototype-stirling-moss-3

A márka megújulása nagyon időszerű és az utolsó pillanatra hagyták, kizárólag hibrid- illetve elektromos hajtásra és az önvezető rendszerek nagymértékű adaptációjára támaszkodik. Az MC20 motorja is az Alfa QV-sorozatából jól ismert biturbó V6-os 2,9-es lesz, természetesen egy hibrid hajtásláncba ültetve, az első teljesen elektromos Maserati – a GranTurismo – bemutatóját 2021-re tervezik. Az MC20 összteljesítménye 700 lóerő feletti lesz és egyben ez lesz a tavaly végleg lezárt Alfa Romeo szupersportautó megtestesülése is. A villanymotorok valószínűleg az első kerekeket hajtják majd, a gyorsulása pedig észbontó lesz: kevesebb, mint három másodperc alatt érné el a 100 km/órás sebességet.