Cikkek

A mikromobilitási eszközök piacán az elektromos hajtások elterjedésével komoly átrendeződés történt. A rollert, a robogót, a kerékpárt nem most találták fel, csak mindenre villanymotort aggattak és megindult a városi zümmögés. Az energia tárolása a legdrágább feladat, az akkumulátor fájdalmas szorzó lett az árcédula képletében.

Megosztó formatervek nyomában

2022-ben nem megszokott, hogy igazán csúnya autót láthatunk a modellpalettákon. Igaz, hogy nem mindig volt ez így, illetve azért ma is találunk enyhén szólva is „érdekes” formaterveket.

A Reanult Clio születése

A zseniális, eredeti Renault R5-ös káprázatosan sokáig sikeres maradt, olyannyira, hogy a dicsőségén még a teljesen más konstrukciójú, s csak kinézetében hasonló új, keresztmotoros R5 is osztozhatott. De a nyolcvanas évek végére már csendesebb, biztonságosabb, s legfőképpen tágasabb autót akartak a népek. Ebből lett a Clio.

Seiberer Bergpreis 2022, azaz a weissenkircheni hegyi felfutó

Ennyi kis Fiatot ritkán lát egyben magyar ember, bár közelebbről megnézve, a dömping fele ott Steyr-Puchokból áll – ami nagyon nem Fiat -, némelyik lángköpősre tuningolva. Aztán ott vannak a BMW 700-asok, az MG-k, a japán furcsaságok, az átlátszóságig reszelt Abarth-ok annyi hűtővel, hogy az ember nem győzi számolni őket, no meg a motorok. Laverdák, […]

A Fiat Uno története

A Fiat a legendás 127-es modell utódjaként mutatta be az Uno szériát. A jellegzetes kocka karosszériával megalkotott kisautót sikerült is sikerre vinni, bár ehhez nem kis munka kellett.

A Mini előfutáraként kezdte, de annál sokkal több lett a Morris Minor

Adott a 40-es években egy újra és különlegesre vágyó tervező, na meg egy jóval visszafogottabb és konzervatívabb gyártó. A két véglet csatározásából született meg a Morris Minor, mely hosszú évekig az angol autóipar egyik legsikeresebb terméke volt. A Minor ötlete már 1941-ben felmerült a Morris-vezér, Lord Nuffield fejében, mert bár gyárai kizárólag a hadiipar számára […]