Hidrogénes autóval bővült a pápa flottája

Minden idők legtisztább pápamobilja az a Toyota Mirai, melyet a japán gyártó ajándékozott az egyházfőnek. Természetesen jelentősen átalakították a hidrogéncellás autót, mielőtt a „szent ügy” rendelkezésére bocsátották. 

A pápa autó flottája mindig is érdekes volt, ám legfőképpen Ferenc pápa hivata idején vált nem mindennapivá a „szent garázs”. A jelenlegi egyházfő ugyanis köztudottan nem szereti a feltűnést és a luxust, ezért szeret olyan hétköznapi modelleket használni, mint például a Fiat 500X vagy éppen a Dacia Logan. Most egy picit más vizekre evez őméltósága, ugyanis egy hidrogéncellás autóval bővült a vatikáni flotta.

Az átalakított Toyota Miraiból még tavaly év végén készült el két darab a pápa Japánban tett látogatása alkalmával és most ebből az egyik példányt szállították át a Vatikánba, hogy azt más rendezvényeken és hivatalos utakon is használni tudja őszentsége.

Az átalakított Mirai pápamobil igazán impozáns adatokkal rendelkezik, a hossza ugyanis 5,1 méter, míg a magassága 2,7 méteres annak érdekében hogy kényelmesen tudjon állni benne Ferenc pápa. A hátsó rész kialakítása alapvetően nyitott, bár ezt ha a helyzet és a biztonság úgy kívánja meg, golyóálló üvegek felszerelésével lehet megváltoztatni. A hajtáslánchoz nem nyúltak hozzá, így a kocsi továbbra is 500 kilométert képes megtenni feltöltött cellákkal úgy, hogy közben károsanyagokat nem, csak tiszta vizet ürít ki magából.