Gombok vagy érintőképernyő?

Nagyon sokszor felmerül az új autóknál, általában kritikaként, hogy nincsenek fizikai gombok, valamint az is, hogy mindent az érintőpanelen kell elintézni. A leghétköznapibb funkciókat is ilyen úton lehet elérni, ami sok ember számára nem kényelmes és nehezen megszokható.

A svéd Vi Bilägare egy kutatással be is bizonyította, hogy a gomboknak igenis helyük van a friss modelleken is. 11 autót hasonlítottak össze egy 2005-ös Volvo V70-el, és meglepő eredményt kaptak, hiszen gyakorlatilag az összes feladatot, amit a tesztalanyoknak adtak (ülésfűtés bekapcsolása, a hőfok módosítása, rádió beállítása stb.) gyorsabban tudták elvégezni a 17 éves autóban, mint bármely másik sokkal frisseb szerkezetben ülve.

110 km/h-nál a Volvoban mindössze 10 másodpercbe telt elvégezni a teljesítendő dolgokat, ezzel szemben a legrosszabbul teljesített autóban 45 másodperc volt. Ezt a negatív rekordot az MG Marvel R-ben ülve sikerült felállítani, a feladatok elvégzési ideje alatt 1,3 km-t tett meg az autó, ami elképesztően sok, tekintve, hogy a menüben való keresgélés alatt nem tudott a vezető 100%-ban az útra figyelni.

Noha nem minden korszerű technika teljesített rosszul, a Dacia Sandero-ban például közel azonos utat tett meg a kocsi, mint a V70-ben. Nem elhanyagolható a tény, hogy ebben az autóban azonban sokkal kevesebb funkció van, emiatt a keresési folyamat a menüben nem olyan hosszadalmas és komplikált.