20 éves szupersportkocsikat hív vissza a Porsche

Egy 20 éves autónál már nem igazán megszokott, hogy a gyártó visszahívást ír ki. Persze, ha egy olyan ikonikus szupergépről van szó, mint a Porsche Carrera GT, a helyzet teljesen más. A németek a felfüggesztés gömbcsuklóinak élettartamával nincsenek kibékülve.

A gyártói visszahívások a legtöbbször a kimondottan új autókat érintik, hiszen egy pár éves járgánynál nagyobb a visszhangja egy meghibásodásnak vagy hibának. Persze, előfordul olyan is, hogy egy-egy 10 éves konstrukció is bele esik a szórásba, de a 20 év feletti kategória eléggé ritkának számít.

Most viszont pontosan arról van szó, hogy a Porsche a 2003 és 2005 között legyártott Carrera GT-ket várja vissza a szervizbe, egészen pontosan 489 darabot. Miért? Mert egy baleset és az utána következő kivizsgálás rávilágított arra, hogy mostanra az első és hátsó tengely lengőkaros felfüggesztési elemeit összekötő gömbcsuklók igencsak elkorrodáltak, ezzel vezethetetlenné téve a bivaly erős sportkocsit.

Persze, egy ilyen elemre mondhatná a Porsche, hogy idővel tönkremegy, nem foglalkoznak vele, de a Carrera GT presztízs kérdés nem csak a vásárlóknak, hanem a gyártónak is, így minden formában tökéletesnek kell lennie.

A felfüggesztés elemeinek cseréje természetesen a tulajdonosoknak egy fillérjébe sem kerül, viszont az érintett autókat 1-2 napig mellőzniük kell majd, amíg a kivizsgálás és a javítási művelet befejeződik.