Évek óta nem gyártott, mégis új modelleket is sikerült értékesítenie a Stellantisnak idén

A Dodge Dart és a Chrysler 200 már hosszú évek óta nincs gyártás alatt, mégis bekerült 1-1 darab belőle a Stellantis első negyedéves értékesítési jelentésébe. Hogyan lehet ez? Természetesen makacs módon beragadt készletekkel!

Autóipari zombi? Elsőre különösnek tűnhet a felvetés, pedig létezik ilyen. Az olyan modelleket nevezi így a köznyelv, amelyeket már egy ideje nem gyártanak, de azért meg lehet őket vásárolni újonnan, azaz hivatalosan nem élő modellek, de jelen vannak a kínálatban. Hogyan lehetséges ez? Természetesen termékfelhalmozással és beragadt készlettel!

Az előbbi kategóriába inkább az olyan autók tartoznak, melyekben a kereskedők meglátják, hogy idővel csak növekedni fog az értékük és amint csak lehetséges, brutális példányszámban vásárolnak be belőlük. Például híresen ilyen a Viper is, melyet még mindig lehet pár helyen készletről vásárolni Amerikában, pedig már régen kihűltek a gyártósorok, ahol egykoron összeszerelték őket.

Aztán ott vannak azok a modellek, melyek nem egzotikusak, nem is igazán különlegesek, csak simán elmérte a kereslet és kínálat arányát a kereskedő, azaz a “nyakán maradt” pár példány. Ezeket igyekeznek minél gyorsabban akciózás keretein belül értékesíteni, de van, amikor így sem megy könnyen a dolog. Így lehetséges, hogy a Stellantis első negyedéves értékesítési jelentésébe bekerült egy Dodge Dart és egy Chrysler 200 is, pedig ezeket az autókat már 5, illetve 4 éve nem gyártják.

Hogy miként sikerült ennyi idő után túladni rajtuk, arra nem térnek ki a források, illetve az sem tisztázott, hogy milyen állapotban lehet a szóban forgó két autó ilyen hosszú tárolás után. Egy biztos, a zombik tényleg köztünk járnak!