Csúnyán megbukott a konnektoros hibrid Toyota RAV4 a jávorszarvas teszten

Az akkumulátorcsomag elhelyezkedése tréfálta meg a Toyotát, avagy nem számított arra a japán gyártó, hogy a hibridesítés miatt ennyire megváltozhat az autó viselkedése.

A villanyosítás egyik legfontosabb eleme az autózás világában az akkumulátorok kérdése. Nem csak azért, mert ezektől függ egy jármű elektromos hatótávja, hanem azért is, mert alapvetően képes megváltoztatni a nem elhanyagolható plusz tömeg az autók viselkedését.

Ez főleg abban a helyzetben igaz, amikor egy jármű eleve nem elektromosnak készül, azaz a villanyosítás nem teszi lehetővé, hogy az akkumulátor csomagot mélyen a padlólemezben rejtse el a gyártó. Ilyenkor jön, hogy valamivel magasabbra kerül, ami miatt viszont jelentősen elmozdul az autó súlypontja.

Most ebbe a hibába esett a Toyota is a RAV4 konnektoros hibrid változatával, azaz kiderült, hogy a hirtelen kikerülő manővert szimuláló jávorszarvas teszten az autó megbízhatatlanul viselkedik, amit a biztonsági elektronikák sem tudnak már korrigálni.

A Toyota elismerte hivatalosan is a hibát és nekilátott a kijavításának, ami valószínűleg a vezetést segítő biztonsági rendszerek finomítását jelenti majd, hiszen egy már piacra küldött modellt nincs lehetőség átépíteni!