Gyárat bővít a Ferrari a villanyosítás jegyében

Új területeket vásárolt és gyárat bővít a Ferrari Olaszországban. A kiszivárgott információk szerint elektromos és hibrid modellek kapnak külön gyártósorokat a jövőben.

A villanyos átállás sok gyártónak nem megy egyik pillanatról a másikra. Nem csak azért, mert az elektromos modellek fejlesztése időbe telik, hanem bizony azért is, mert teljesen új gyártósorokat kell ilyenkor hadrendbe állítani a különböző gyártási technológiák miatt. Vannak olyan márkák, akik ezt a jelenlegi gyáregységekkel is meg tudják oldani, míg bizony másoknak terjeszkedniük kell.

Az utóbbi kategóriába tartozik a Ferrari is, mely most a Bloomberg információi szerint új területeket vásárolt a híres maranellói gyáregység közelében, ahol hamarosan meg is kezdődnek az építési munkálatok. Az új létesítmény kimondottan a villanyosított modellek gyártását biztosítja majd, nem csak hibrid, hanem EV szinten is. Pontosan ezért, az új területen akkumulátor-fejlesztő és gyártó részleg is lesz, azaz az energiaforrások összeállítása is helyi szinten történik majd.

A régivágású Ferrari rajongóknak furcsa lehet a lépés, de befektetői szinten mégis pozitív a „lovacskás” márka villanyosítása, ugyanis a kiszivárgás hírére azonnal megszaladtak a Ferrari amerikai részvényei is. Ugyan ez történt akkor is, amikor a vezérigazgatói szépek a techiparból ismert Benedetto Vigna vette át, azaz a piac egyértelműen pozitívan válaszol a neves olasz gyártó villanyosítási törekvéseire.

A Ferrari kínálatában jelenleg két hibrid modell van, az SF90 és a 296 GTB, de a gyártó tavalyi beszámolója szerint már 2025-ben megérkezik majd az első teljesen villanyos modelljük is, illetve a prémium SUV piacon is számottevő jelenlétre készülnek az olaszok az elkövetkező években.