A legmenőbb autóalkotások(k)

„Az autó (vagy autómobil, a görög auto-: ön- előtagból és a latin mobilis: mozgó, mozgatható szóból) egy olyan, földön közlekedő, kerekeken guruló jármű, amely képes önálló mozgásra, nem egy másik jármű vagy állat mozgatja. Hétköznapi jelentésében az autó a gépkocsi, egy kerekeken guruló, saját motorja által hajtott jármű…”- olvashatjuk a wikipédián. De mi van akkor, ha az autó egy szobor, egy kreatív alkotás, egy remekmű? Merthogy a 21. században már ilyen is van!

15. Big Rig Jig

big-rig-jig-2

A Mike Ross tervezte Big Rig Jig elnevezésű szoborban 2 két hatalmas kamion alkot egy egymással tökéletesen harmonizáló bádog ívet. Az alkotást 2007-ben a nevadai Black Rock sivatagban megrendezett Burning Man fesztiválon mutatták be.

 

 

 

 

14. Potsdamer Platz roncsa

Égből pottyant autó? Á dehogy! Azberline28099s-potsdamer-platz-2 összetört autót egy német videómegosztó portál kampányának keretében állították ki Berlin egyik legnagyobb közlekedi csomópontján, a Potsdamer Platz-on. Elgondolkodtató látvány!

 

 

13. A Gyíkkirály autója

weird-carSokan díszítjük autónkat, de a képen látható jármű már egy egészen más kategória. Az angolul Lizard Kingnek (Gyíkkirály) keresztelt járgányt Jim Morrison és a The Doors tiszteletére készítették a texasi Waltrip Gimnázium tanulói. Az 1990-es évjáratú Honda Civic Hatchbacket több ezer tükörszilánk, festmény, gipszalkotás, gyöngy, érem és egyéb érdekes tárgy ékesíti. A remekmű 2004-ben első helyezést ért el a Houston Art Car Parade-on.

12. Vas-a-ló 

metal-horseItt egy másik példa arra, milyen állati lehet egy gépkocsi! A lófejű, elektromos, tűzokádó járgány egy vashulladék gyűjtő cég alkotása, az erejét tekintve pedig akár egy szekér elhúzására is alkalmas. A szerkezetet 2008-ban a híres Burning Man fesztiválon mutatták be.

 

11. Szikla-autó 

sydney-smashed-the-carHabár ekkora méretű szikladarabok talán nem zuhannak le az égből az itthoni utakon, Ausztráliában egyszer ez is megtörtént! 2004-ben a Sydney-i Operaháznak készítette az alkotást Jimmie Durham. Az autó történetét elolvashatod itt angolul.

 

 

10. Autókártyavár

sarasota-house-of-cars-2

A floridai Sarasota városban található, „A tánc” (The Dance) nevet viselő autó-szoborcsoport Dustin Shuler munkája. A 12 autóból álló alkotás külön érdekessége, hogy a kiállítás szervezők a járművek összes ajtaját behegesztették, mert a látogatók rendre bemásztak az autók belsejébe fotókészítésért.

 

9. Női sofőr

lady-on-a-fiat-netherlandsA Fiat 500 és a rajta üldögélő hölgy alakja igen népszerű a hollandiai Geldrop városában. Az alkotást a készítő Carla Rump le is festette, hogy az valódi régies, rézszobor benyomását keltse.. Címe Grenzeloo, ami annyit jelent: határok nélkül vagy végtelenség.

 

 

 

 

8. Goodwood-i Land Rover szobor

goodwood-landrover-sculptureA Londontól nem messze található Goodwood House-ban látható az a 40 láb (12 m) magas, nyersacélból készült sziklaszobor, amin öt darab Land Rover is helyet kapott . A kreációt Gerry Judah tervezte a márka 60. születésnapjára.

 

 

7. Gorilla és a Beetle esete

gorilla-vw-bugVermontban, Salisbury városában láthatjuk azt a „Queen Connie”-nak becézett, egyébként King Konghoz hasonló gorillát, aki egy arany VW Bogarat tart kezében. Az alkotás 19 láb (5,79m) magas, vasbetonból készült, és egy autókereskedés előtt áll 1987 óta.

 

 

 

 

 

 

6. Arman Ferrari szobor

arman-ferrari-monumentA szobrot az Enzo és Dino Ferrari versenypálya főbejáratánál állították fel az olaszországi Imola városban. Az 5 méter magas bronz szerkezet vörös rézből készült és a híres Ferrari F40-es versenyautókból áll. Arman (francia szobrász) művét 1999-ben leplezték le.

 

 

 

 

 

5. Bádog marhák

car-bull-2Miina Äkkijyrkkä (Liina Lång néven is ismert) művésznő készített pár „Bádog Marhát” 2000-es Ruoholahti-i Művészetek Éjszakájára. A remekművek azóta egész Finnországot bejárták. A művésznőről, életéről, munkásságáról, és a szarvasmarhák iránti elragadtatásáról többet megtudhatsz webodalán.

 

 

 

 

 

4. Prágai autós háromszög

prague-car-triangle-2Prágában a Vencel terén található meg az a gépkocsik alkotta háromszög, amelynek ablakain keresztül kellemes rálátás nyílik a Természettudományi Múzeumra. A szobrot úgy helyezték el a téren, hogy a látogatók akár meg is tudják érinteni.

 

 

3. Cadillac Farm

cadillac_ranch-amarillo10, orral lefelé elásott Cadillac roncs, ami nem más, mint művészet! A ún. Cadillac Farmot Chip Lord készítette 1974-ben. A Texasban található látványos alkotás rendkívül népszerű, és még a Verdák című mesében is szerepel!

 

 

2. Autós kebab

berwyn-car-spindleHabár az alkotást 2008-ban lebontották, még mindig az egyik legellenállhatatlanabb és legkolosszálisabb darab mindközül. Az 1989-ben Dustin Shuler tervezte szobor 50 láb (15,24m) magas volt és 8 karóba húzott autóból állt.

 

 

 

 

 

 

 

1. Carhenge

carhengeA Carhenge az angol Stonhenge példájára épült Nebraska államban. A szoborcsoport 38 különböző amerikai autóból áll, amiket közeli farmokról, szeméttelepekről menekítettek ki, majd szürke festékkel fedtek be. Jim Reinders művét 1987 júniusában mutatta be. Az alkotásról bővebb információt a saját weboldalán olvashatsz.

 

 

Forrás:

gadgets.gunaxin.com

wikipedia.org