A Hyundai már csak elektromos autót értékesít Norvégiában

A Hyundai meglépte azt, amit a legtöbb gyártó csak tíz év múlva ígér, azaz mostantól csak elektromos autót értékesít. Persze, még nem globálisan, hanem kizárólag Norvégiában.

Ha az elektromos autózás sikereiről beszélünk, akkor mindenképpen érdemes Norvégiával példálózni? Miért? Mert a skandináv országban annyira elfogadottá vált a közlekedés ezen formája, hogy már tavaly sikerült legyűrniük értékesítések terén az elektromos autóknak a benzin-dízel jellegű társaikat. Ehhez hozzájárult a megfelelő infrastruktúra megléte és az állami támogatások mértéke is.

Érthető hát, hogy a legtöbb gyártó óriási bizalommal fordul elektromos fronton az északi ország felé. A Porsche is örömmel gondol vissza például a tavalyi eladásokra, de a Volkswagen ID szériája is itt a legkeresettebb európai szinten.

Talán ezért is gondolta úgy a Hyundai, hogy mintegy főpróbaként a globális átállás előtt, meglépi azt, amit sok más márka csak 2030 utánra ígér. Ez pedig nem más, mint a teljes elektromos átállás.

A koreai márka tehát mostantól nem vesz fel Norvégiában megrendeléseket semmilyen belsőégésű motorral szerelt autóra, tehát az ottani vásárlóknak maradt a villanyos paletta. Mekkora érvágásnak számít ez? Elenyésző. A szóban forgó országban már tavaly a felhasználók több mint 90 százaléka amúgy is elektromos Hyundai modellt választott (Ioniq 5, Kona Electric, Ioniq), a megmaradt kevesebb mint 10 százalék pedig vagy most áll át, vagy más márkát keres majd magának.