Oroszország már ingyenes úthasználattal is elektromos autózásra csábítja a vásárlókat

Eddig nem igazán sikerült túlságosan népszerűvé tenni az elektromos autózást Oroszországban, ezért most mindent elkövetnek a döntéshozók, hogy elkezdjék vásárolni a villanyos járgányokat a polgárok. Még az útdíjakat is elengedik, ha valaki elektromosra vált.

Bár egyre több országban rohamosan terjed az elektromos autózás, vannak olyan területek is, ahol még nem igazán készek ezt megemészteni a vásárlók. Ilyen hely Oroszország is, ahol gyakorlatilag jelentéktelen számban sikerült elektromos járgányokat értékesíteni az elmúlt időszakban. Ezen változtatnának most a döntéshozók.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy az orosz kormány jelentős adókedvezményekkel támogatja az elektromos vásárlókat, illetve az ilyen járműveket gyártó cégeket is. Most pedig arról döntöttek, hogy az útdíjakat sem kell fizetnie annak, aki villanyost használ a jövőben.

Persze, ezek az intézkedések semmit sem érnének, ha mellette az infrastruktúrát elhanyagolnál az oroszok, így a kormány azt is bejelentette, hogy mintegy 10,5 milliárd dollárnyi rubelt terveznek elkölteni ilyen jellegű fejlesztésekre 2030-ig. A tervek szerint ezen összegből mintegy 72 ezer új elektromos töltőt és 1000 hidrogéntöltő állomást építenek majd ki országszerte az elkövetkező években.

Oroszország mindezek mellett a tömegközlekedés villanyosítására is nagy hangsúlyt fektet, bár ezen a téren is elmaradnak eddig az európai átlagtól. Moszkvában a buszok 5,5 százaléka elektromos, míg az EU nagyvárosainak átlaga 6,1 százalékra tehető jelenleg.