Kedvező fogadtatást kapott a Xiaomi elektromos autója

A Xiaomi első elektromos autója az SU7, melyre elkezdték felvenni az előrendeléseket a kínaiak. Olyannyira kedvező fogadtatást kapott az autó, hogy alaposan megugrottak a gyártó részvényei is.

Míg az Apple hivatalosan is elkaszálta az autó projektjét, a kínai Xiaomi kő keményen ragaszkodott ahhoz, hogy végig vigye a dolgot. Olyannyira, hogy meg is érkezett hivatalosan az első elektromos járgányuk, az SU7, melyre megkezdődött az előrendelések felvétele.

A kínai járgány lényegében a Tesla Model 3 ellenfele, ám árban sikerült rendesen alákínálniuk annak. A belépő szintű SU7 ugyanis már 216 000 jüanért, azaz átszámolva nagyjából 11 millió forintért elérhető, de a legerősebb csúcsváltozat sem kerül többe 300 000 jüannál, ami jelenleg 15 millió forintnak felel meg.

Érthető, hogy nagy figyelmet kapott az értékesítés elindítása, ami azt eredményezte, hogy egy nap alatt csaknem 90 ezer előrendelést regisztrált a tech-óriáscég. Ilyen népszerűség már meglátszik a cég megítélésén is, ami miatt alaposan megugrottak a Xiaomi részvények. Pillanatok alatt 7 milliárd dollárral növekedett a cég értéke, azaz elérte az 55,2 milliárd dolláros plafont is. Csak hozzávetőlegesen, ezzel ezen a téren a Xiaomi magasabbra jutott, mint ahol jelenleg a General Motors és a Ford áll. Persze, a Tesla még így is messze van a maga elképesztő, 500 milliárd dolláros becsült értékével.

A számok még úgy is elképesztőek, hogy ezek még csak előjegyzések, így biztosan lesznek, akik később még visszalépnek, főleg annak tudatában, hogy a gyártó nagyjából fél éves várólistáról beszél már.