A Volvo legkisebb SUV-ja egyben a paletta leggyorsabbja is

A legtöbb gyártó ha elektromos SUV modellt dob piacra, akkor általában a legnagyobb kategóriákat célozza meg a legdinamikusabb hajtásokkal. A Volvo azonban pont ennek az ellenkezőjét lépte most meg. Itt az EX30, mely a belépő szint az SUV kínálatba, mégis gyorsabb, mint bármelyik másik svéd modell.

Az megszokott tény, hogy az elektromos autók rendkívül jól gyorsulnak. A gyártók mégis igyekeznek úgy belőni szoftveresen a teljesítmény-szinteket, hogy minél nagyobb egy modell, annál komolyabb 0-100-as értékeket tudjon felmutatni. És akkor jött a Volvo, aki feltette a kérdést: miért ne lehetne már a belépő szinten biztosítani a hihetetlen száguldás élményét?

Meg is érkezett az új EX30, mely a legkisebb SUV eddig a gyártó kínálatában. A hossza 4,2 méter, így 20 centivel rövidebb, mint az eddigi legkisebb XC40-es. Belépő szintként ráadásul az EX30 a drága elektromos hajtás ellenére még olcsóbb is lesz, mint az XC40 a gyártó ígérete szerint.

Ami még fontosabb, hogy az elektromos újdonság már alapfelszereltséggel is egy 272 lóerős elektromos motort kap, ami a hátsó tengelyt hajtja meg. Ezzel 5,4 másodperces 100-as sprintet tud az autó, míg a hozzá járó 54 kWh-s LFP akkumulátor csomag 344 kilométeres hatótávot garantál WLTP szabvány szerint.

Ez az egymotoros felállás kérhető Single Motor Extended Range kivitelben is, amikor már 69 kWh teljesítményű NMC akkumulátor kerül a kocsiba. Itt nem csak a hatótáv növekszik 480 km-re, hanem a motor is komolyabb teljesítményt ad le, amivel már csak 5,1 másodpercre van szüksége a kis Volvo-nak a 100 kilométeres óránkénti sebesség eléréséhez.

Értelemszerűen a kétmotoros EX30 a legerősebb. Ebben az esetben a rendszer már 428 lóerőt képes kipréselni magából 543 Nm nyomaték mellett, ami egészen pontosan 3,6 másodperces 100-as sprintet eredményez. Mivel az akkumulátor ekkor megegyezik az egymotoros verzió hatótávnövelt változatával, így ahhoz képest minimálisan kevesebbet lehet egy töltéssel autózni, a gyári adatok szerint maximum 460 kilométert. Ezzel a gyorsulással pedig hivatalosan is a kis újdonság a paletta legjobban gyorsuló tagja.