A Volvo új, kassai létesítménye

A Volvo közel 60 év után új gyárat épít, ami a tervek szerint 2026-ban már üzemelni is fog. Az üzem elhelyezkedése teszi ezt számunkra érdekessé, hiszen a magyar határtól mindössze 20 kilométerre találhatjuk majd a cég új gyártósorát.

Az üzemben csak elektromos autók fognak készülni, ebből 250 000 évente. A beruházás nagyságát 1,2 milliárd euróban állapították meg, amelynek nagyjából 20%-át állami támogatásból fedezik.

Az új hely első számú célja, hogy teljesen karbonsemleges legyen. A Volvo még nem árulta el, hogy mely autók fognak itt legördülni a szalagról, amelyeknek előnyös lesz a gyártási hely. A cég főhadiszállása Göteborgban található, Svédország délkeleti csücskében. Többek közt itt is találhatunk gyárat, ahogy Gentben (Belgium), Dél-Karolinában (USA), illetve Kínában 3 helyen.

A helyszín iránt felmerült kérdésekről így vélekedik a Volvo: „tökéletes a lokális ügyfélkör érdeklődésének kielégítésére, valamint a végcél elérésének elősegítésében”, utalva ezzel arra, hogy a Volvo tervezi 2030-ban a belsőégésű motorok gyártásának leállítását, emellett 2040-re a teljes karbonsemlegesség elérését. Idén februárban a vállalat 960 millió eurót fektetett a torslandai gyár fejlesztésére, annak érdekében, hogy minél gyorsabban át tudjon állni a karbonmentes üzemelésre.