Gigantikus kijelzőt kapnak a jövő Peugeot modelljei

A Peugeot bemutatta azt az új műszerfal-elrendezést, mely a 3008-as legújabb generációjában debütál, de a későbbiekben minden francia modellnek a sajátja lesz. Gigantikus „lebegő” kijelző határozza meg az összképet, fizikai értelemben vett gombok alig maradnak.

Az autóipar többféle átalakuláson is keresztül megy ezekben az években. Először is ott van az SUV mánia, mely egyre több más karosszéria-típust szorít ki a piacról. Nem mehetünk el persze az elektromos vonal mellett sem, azaz ma már a legtöbb gyártó kínálatában hagnsúlyos szerepet kapnak a villanyos modellek. És persze ott van a digitalizáció, mely a képernyőket helyezi előtérbe a fizikai gombok és az analóg megoldások helyett.

Ez utóbbira jó példa a Peugeot most bemutatott műszerfal-elrendezése, mely először az idén szeptemberben bemutatásra kerülő új 3008-as generációban lesz megtalálható, de a későbbiekben mindegyik francia modellben megjelenik majd.

Már első ránézésre ki lehet szúrni a lényeget, azaz a 21 colos ívelt kijelzőt, mely magában foglalja a műszeregységet és az infotainment kijelzőt is. Mindezt az eddig is ismert i-Cockpit rendszerrel vegyítik a gyáriak, azaz most is a kormány felett elnézve lesznek láthatók az adatok, ezért természetesen a volán alja és teteje továbbra is ki lesz egyenesítve.

A méretes kijelző dizájn szempontjából „lebegő” kialakítást kapott, azaz nem csatlakozik az alja a műszerfal többi részéhez, hanem a hátoldalát tartja egy kar. Ezt a lebegő érzetet még tovább fokozza a gyártó azzal, hogy LED-es hangulatvilágítást raknak a képernyő mögé.

Természetesen nem ez az egyetlen kijelző a kocsiban, hanem találhatunk még egy kisebbet is a kormánytól jobbra. Ez egy személyre szabható felület lesz, melyre kirakhatók a fontosabb funkciók és appok, ezáltal gyors elérésként funkcionálva, mintegy helyettesítve a hagyományos értelemben vett gombokat, amikből alig maradt már a franciák utasterében.