Valamire nagyon készül a BMW, pár nap múlva mutatkozik be Dee

Bár elég keveset árult el az újdonságról a BMW, valószínűleg egy új beszédfelismerő asszisztens van készülőben, melyet Dee-nek neveztek el a gyáriak. Sztárparádé a köbön a promóciós videókban.

Az autózás világában nem számít újdonságnak a hangvezérlés, hiszen már húsz évvel ezelőtt is voltak olyan modellek, melyek ilyen módon képesek voltak pár kezdetleges funkciót ellátni. Az utóbbi években azonban egyre fejlettebb (és sokszor idegesítőbb) lett az ehhez a tudáshoz rendelt mesterséges intelligencia, mely egyre komolyabb és sokszor nem csak az autózáshoz köthető feladatokat képes elvégezni.

Valószínűleg ennek a mesterséges intelligenciának egyik következő felvonása lesz a BMW által nemsokára bemutatásra kerülő Dee, melyről eddig részelteket nem árultak el a gyáriak, de a promóciós videók egyértelművé teszik, hogy nagyjából mire számíthatunk.

Ott van például egyből David Hasselhoff és KITT videója, melyben az amerikai sztár az ikonikus beszélő autóban pletykál Dee-ről. Ebből annyit tudunk meg, hogy még KITT is izgatottan várja a találkozást, mely most január 5.-én történik meg az idei CES keretein belül Vegasban.

A sztárparádéba becsatlakozott Arnold Schwarzenegger is, mely Dee-t már ténylegesen digitális asszisztensként mutatja be, bár a produkció a virtuális ruhaválogatással nehezen köthető bárhogyan is az autózáshoz. Talán a rendszer sokrétűségét hangsúlyozzák így? Könnyen lehet. A videót ide kattintva tekintheted meg.

Aztán ott van még egy érdekes promó videó, melyben azt láthatjuk, hogy valaki telefonon keresztül kommunikál Dee-vel. Ezzel kapcsolatban egy érdekes felvetés lehet, hogy mondjuk a jövőben telefonon keresztül is kommunikálhatunk az autónkkal, kérhetünk le hangutasítással távolról adatokat az autónkról vagy mondjuk a környezetéről.

Hogy pontosan mi jön, azt a jelenleg ennél jobban nem igazán lehet körbehatárolni. Érdekes lesz nézni a CES bemutatókat idén is, ahol Dee mellett számtalan technikai újdonságot is láthatunk majd az autózás világából és azon túl is.