Mesterséges intelligencia segít felnit rajzolni az Audinak

Egy autó kinézetét alapvetően határozza meg a felni, amit rászerelnek a gyáriak. Ezért nem szabad félvállról venni a dizájnt, amihez most a számítógépektől kérnek segítséget az Audinál.

Az autóipar világában mindig is alapvető fontosságú volt a dizájn, hiszen az ember sokszor először szemmel eszik, azaz ami mutatós, azt fogja megvenni. Sokszor bele sem gondolunk, hogy egy gusztusos autónak több fronton is meg kell felelnie az elvárásoknak. Mit érünk például a vérpezsdítőre rajzolt fényforrásokkal és a gyönyörűen lefelé ívelő tetővonallal, ha mondjuk a világ legocsmányabb felnijei feszülnek a kerékjárati ívekben?

A gyártók természetesen tisztában vannak ezzel és komoly pénzt és energiát ölnek abba, hogy egy-egy újabb felni generáció az újdonság erejével hasson, de egyben ránézni is kellemes legyen. Persze, ott van az is, hogy már annyiféle dizájnt alkottak meg a művészi zsenialitással dolgozó dizájnerek, hogy akaratlanul szépen lassan elfogynak az ötletek. És ilyenkor nem szégyen segítséget kérni!

Az Audi például úgy döntött, hogy ráengedi a mesterséges intelligenciát a témakörre és hagyja kibontakozni. Egészen pontosan arról van szó, hogy a FelGAN névre keresztelt AI-nek megparancsolják, hogy rajzoljon felniket, majd ezt elemzik a szakértők.

Persze, nem ilyen egyszerű a dolog, ugyanis először alaposan betanították a programot a gyáriak. A cél ugyanis, hogy a gép minél életszerűbb konstrukciókat dobjon össze, ezért alaposan be kellett hangolni annak a gondolkodását. Ezt úgy tették, hogy amikor a gép megalkotott egy felnit, azt betették sok más létező kerék közé, egy független elemzőnek pedig rá kellett mutatnia, hogy azok közül melyiket alkotta a mesterséges intelligencia. Amikor emberünk kiszúrta a virtuális dizájner munkáját, akkor az egy bukott vizsgának számított, így az algoritmusokat arra kényszerítették hogy egyre inkább valóságos próbálkozásokat mutassanak be.

A FelGAN pedig tanult a hibáiból, így most már ontja magából az újabbnál újabb ötleteket. Érdekesség, hogy az Audi mérnökei (egyelőre) nem emelnek át a valóságban egy az egyben megoldásokat a mesterséges intelligenciától, hanem főként részegységeket és ötleteket használnak a saját ízlésvilágukra formálva azt.