2030-ban vált teljesen elektromosra a Peugeot, legalábbis Európában

A Peugeot vezérigazgatója számolt be arról, hogy az európai piacon már csak nyolc évig maradnak meg a belsőégésű palettával. Utána a villanyosoké a szerep.

Az elektromos átállás ugyan még évekbe telik az autógyártóknak, de azért jobban belegondolva nem olyan nagyon távoli az a jövő, amikor a jelenlegi tervek szerint már csak villanyos járgányokat találhatunk majd a szalonokban. A Peugeot például most bejelentette, hogy az európai piacon 2030-tól nem lesznek elérhetők a belsőégésű motorral szerelt modellek, azaz gyakorlatilag nyolc év múlva már megtörténik nálunk a teljes átállás.

Érdemes megjegyezni, hogy a Stellantis igencsak erősen elkötelezett a villanyosítás felé, így nem csak a Peugeot tér rá erre az útra hamarosan. Sőt! Konszernen belül találhatunk más márkákat, akik már hamarabb szeretnék megvalósítani ezt a célt.

Ott van mindjárt például a DS, amely 2026-ra tűzte ki ezt a célt, az Alfa Romeo 2027-ben búcsúzik az itteni piacon a kipufogógázoktól, az Opel pedig jelen állás szerint 2028-ban folytatja ezt a sort.

Fontos azonban, hogy a legtöbb gyártó, így a Peugeot is, csak az európai jelenlétre húzza rá a teljes villanyosítást, más piacokon még továbbra is ki fognak tartani elmondásuk szerint a benzines egységekkel is, főként hibrid formában. „Ahogy átállunk az új platformokra (STLA változatok), úgy Európában minden modellünk elektromos lesz 2030-ra. Mindezek mellett azért megtartjuk majd a belsőégésű motorral szerelt változatokat is a nemzetközi vásárlóink számára”- mondta Linda Jackson, a Peugeot vezérigazgatója.