Elektromos vonalon megy tovább a Nismo

A Nissan teljesítményre kihegyezett autóival foglalkozó Nismo az elektromos korszakban is jelen lesz a piacon a legújabb fejlemények szerint. A márka európai igazgatója nem csak átalakításról, hanem egyben teljesen új lendületről is beszél.

Az elektromos autók terjedésével nagy kérdés, hogy vajon mi lesz azokkal az almárkákkal, melyek eddig a gyártók modelljeinek „sportosításával” foglalatoskodtak. Ide tartozik a BMW M-es részlege, az AMG és persze a Nissan fennhatósága alatt működő Nismo is. A németek már állást foglaltak: az elektromos autók ugyan úgy felkerülnek majd a palettára, mint eddig a benzines és dízel hajtással rendelkezők. A japánok reakciójára viszont egészen eddig kellett várni.

A Nismo európai igazgatója, Guillaume Cartier egy a Top Gear-nek adott nyilatkozatában fejtette ki, hogy merre mennek tovább a dolgok. Cartier elmondta, hogy a villanyosítás nem a sportos vonal halálát jelenti majd, hanem éppen ellenkezőleg, a Nismo esetében például „feléledést” is hoz magával.

A Nismo vezér arról is beszélt, hogy az elektromos autók tovább sportosítása minden eddiginél nagyobb feladat, hiszen azok többsége már most olyan teljesítménnyel rendelkezik, ami bőven elég a szóban forgó „teljesítményorientált” kategóriához. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Nismo a későbbiekben csak a külső csinosítással foglalatoskodik, mert ahogy Cartier elmondta, a már meglévőből mindig lehet többet és többet kihozni. A Nismo elektromos autói tehát erősebbek lesznek a sima Nissan modelleknél, illetve sportosabb futóművel és karakterisztikával rendelkeznek majd.

Na de, melyek lesznek az első elektromos utcai Nismo modellek? Cartier elmondása szerint még semmi sincs kizárva. Jelenleg azonban a Leaf (amiből elektromos versenyautó már készült is) vagy az Ariya lenne kézenfekvő megoldás, hiszen ezek az anyacég éppen futó elektromos modelljei, de az is lehet, hogy a Nismo csak később csatlakozik be a folyamatokba, amikor a Nissan már átfogóbb elektromos palettával rendelkezik.