Szoftverhiba miatt állhatnak meg a BMW elektromos modelljei

A BMW i4, i7 és az iX is érintett abban a visszahívási kampányban, mely mintegy 14 ezer autót érint. Az elektromos bajorok egyszerűen hajtás nélkül maradhatnak egy szoftveres hiba miatt.

Ahogyan változik az autóipar, úgy változik meg a meghibásodások jellege is. Manapság érthető módon az összeszerelési problémák mellett egyre gyakoribbak a szoftveres hibák is. Ezek többsége akár távolról is orvosolható egy frissítéssel, ám vannak komolyabb gubancok, melyeket a szervizben végeznek el továbbra is a gyártók.

Ez utóbbi eset áll fent most a BMW-nél is, azaz több mint 14 ezer autót várnak vissza Amerikában (egyelőre) egy szoftveres javítás erejéig. Miért? Mert kiderült, hogy az elektromos i modellek elektromos vezérlőegységének szoftvere bizonyos körülmények között olyan szinten tud összeomlani, hogy az komplett rendszer-újraindítást okoz, ami a hajtás teljes elvesztésével jár.

Természetesen ez roppant balesetveszélyes, ráadásul ha ilyen probléma miatt áll meg az autó, akkor az szakember beavatkozása nélkül nem is fog tovább menni.

A visszahívás a 2021-től gyártott iX, a 2022-es i7 és a szintén tavalyi i4 modelleket érinti, a tulajdonosok felkeresése pedig most februárban veszi kezdetét. A gyártó egy maximum 1-2 órás beavatkozásról beszél, tehát a szoftveres javítás akár a márkakereskedésben is megvárható egy kávé mellett.