A japánok szerint ez lesz a fiatalok autója 2040-ben

Javában dübörög a Tokiói Autószalon, ahol számtalan különlegességgel találkozhatnak az érdeklődők. Ilyen például a NATS Nissan Leaf átirata is, mely azt hivatott bemutatni, hogy miként néz ki a jövő fiataloknak szánt autója. Hidd el, mi még nem vagyunk felkészülve rá!

Az idei Tokiói Autószalon is inkább a megdöbbentő tanulmányokról szól, mint a kész konstrukciókról. Az ugyebár most már mindenki fejében tiszta (legalábbis kezdi elfogadni), hogy a jövő autója eleketromos, így ezt már alapvető tényként kezelték a kiállítók. A figyelemfelhívás része inkább a dizájnra korlátozódott a legtöbb esetben.

Itt van például mindjárt a NATS (Nihon Autóipari Főiskola) tanulmánya, mely nem forradalmi technikai újításokat mutat be, hanem arra próbál meg válaszolni, hogy miként néz ki a jövő autója. Nem a nyugdíjasoké (mi még talán emlékeinkben a klasszikus megoldásokat őrizzük akkor), hanem azoké, akik akkor találkoznak először az autózással.

A koncepciót a Nissan Leaf alapjaira építették fel, ám az alap talán csak a tetővonalról ismerhető fel. Az eleje kicsit Minis lett, a hátsó lámpák pedig a ráncfelvarrás utáni Fiat 500-ast idézik fel. Az ajtókon hagyományos kilincsek nincsenek, a karosszéria pedig úgy ül rá a kerekekre, ahogyan azt a tuning világában már évek óta kötelező elemnek vehetjük.

Ez utóbbi azért is érdekes, mert jelen állás szerint az SUV mánia a nyerő, azaz a hasmagasság emelésére, nem pedig csökkentésére törekednek a gyártók. A japánok talán már látják a szabadidő-járgányok agresszív menetelésének a végét? Önvezető formában, de a laposabb modellek uralják majd az utcaképet 20-30 év múlva? Az biztos, hogy a NATS szerint a retro érzéssel megfűszerezett cukiságfaktor is meghatározó lesz a fiatalok megszólításában.