Négyajtós sportszedán a legújabb Lotus

A Lotus elkezdte a jövőre gyártásba kerülő Emeya bemutatását. Egy teljesen elektromos szedánról van szó, mely két motorjából képes 900 lóerő feletti teljesítményt kipréselni.

A Lotus háza táján nem tétlenkednek mostanság a mérnökök. Nemrég jelent meg az Eletre SUV, most pedig már itt is van a gyáriak elképzelése arra, hogyan is kéne sportszedánt készíteni az elektromos korszakban. Emeya néven kezdődik meg jövőre a gyártás. Mivel közel van már a hivatalos bevezetés, ezért el is kezdődött az adatok és a képek szivárogtatása.

Dizájn, főleg arculat terén lényegében azt kapjuk, amit az Eletre már megmutatott a nagyérdeműnek, ám most nem egy, hanem mindjárt két felfelé kanyarodó csík alkotja meg a LED fényszórót. A lökhárító szinte teljesen megegyezik az SUV változatéval, illetve hátul is megvan a jellegzetes, az egész farrészt körbe ívelő légvezető-elem.

A belső térbe érkezve modern környezetbe oltott minimalizmussal találkozunk, azaz a vezető előtt csak egy kicsi, a legfontosabb adatokat megjelenítő kijelző van, minden mást a középre tolt méretes infotainment panelen érhetünk el. Van még két másik megjelenítő is a műszerfal két szélén, hiszen az Emeya alapból digitális visszapillantókkal készül.

Na de mi van a meghajtással? Az elektromos rendszer két villanyos erőforráson alapul, melyek összteljesítménye 918 lóerő 985 Nm nyomaték mellett. Ezzel az autó 2,78 másodperc alatt képes elérni a 100-as tempót, a végsebessége pedig 256 kilométerre tehető óránként.

A motoroknak az energiát egy 102 kWh teljesítményű akkumulátor-csomag biztosítja, ami 350 kW-os DC gyorstöltővel 18 perc alatt tölthető 80 százalékra. A hatótáv egyelőre még nem ismert.