Megkezdődött a Suzuki Vitara sorozatgyártása Esztergomban

Osamu Suzuki is részt vett azon az eseményen, ahol hivatalosan is elkezdődött az új Suzuki Vitara sorozatgyártása. A modellt csak Esztergomban gyártják és innen exportálják a vállalat összes piacára.

Hivatalosan is megkezdődött az új Vitara sorozatgyártása a Suzuki esztergomi üzemében. A kompakt méretű szabadidő-autót 1,6 literes, 120 lóerős benzines és dízelmotorral szerelik, a hasmagassága 18,5 centiméter. A modellhez különféle programokkal rendelkező, kapcsolható összkerékhajtás mellett a Suzuki történetében először radaros ráfutásgátló rendszer és távolságtartó tempomat is rendelhető.

Az új Vitara a piac egyik legkeresettebb kategóriájába érkezik, ezért a Suzuki várakozásai is meglehetősen nagyok. A típust csak az esztergomi üzemben gyártják, innen exportálják a márka összes piacára, még Japánba is. A Magyar Suzuki ebben az évben 70 ezer Vitara előállítását tervezi, a Swift és az SX4 S-Cross típusokkal együtt pedig összesen 165 ezer gépkocsi gyártásával számolnak.

Az esztergomi üzem a Suzuki harmadik legnagyobb egysége a világon. A gyárban 3100 ember dolgozik, a beszállítók 25 százaléka magyar vállalkozás, a programban 74 cég vesz részt, így közvetve harmincezer embernek biztosítanak megélhetést. 1991-es elindulása óta a Magyar Suzuki összesen két és fél milliónál is több autót gyártott, az új Vitara pedig a nyolcadik típus, amelyet nálunk készítenek.