Majdnem három héten keresztül szünetelteti a Telsa néhány modellje gyártását

Elon Musk cége bejelentette, hogy csaknem három hétre leáll a Model S és a Model X gyártása. A felszabaduló munkások választhatnak, azaz vagy átmennek egy másik gyártási részlegre, vagy részben fizetett szabadságra mennek.

Nem tervezett leállást jelentett be az év végére a Tesla, de szó sincs arról, hogy a komplett termelés leállna a közeljövőben. A Model 3 és a Model Y eladások ugyanis annyira pörögnek még, hogy alig bírja szusszal a gyártó, viszont sajnos a Model S és a Model X esetében ez már kevésbé mondható el.

Ez a két utóbbi modell ugyanis jelenleg már csak az eladások tíz százalékát teszi ki, azaz alig 15 ezer darabot adtak el belőlük a harmadik negyedévben, míg a komplett Tesla értékesítések száma az adott időszakra meghaladja a 140 ezer darabot is.

Talán pont ez lehet az oka annak, hogy a két „problémás” modell gyártását szüneteltetik majd a freemonti üzemben december 24 és január 11 között, azaz csaknem három héten keresztül nem készülnek majd Model S és Model X példányok, hogy a termelést egy picit utolérjék a megrendelések is.

Az így felszabadult munkásoknak a Tesla két opciót ajánlott fel. Vagy egy másik részlegnél (mondjuk a pörgő Model 3 gyártósor mellett) vállalnak műszakokat a leállás alatt, vagy részben  fizetett (5 nap fizetés nélküli) szabadságra mennek.

A Tesla a két modell visszaeső kereslete és a koronavírus járvány ellenére is rekord évet készül zárni, legutóbb például harmadik negyedéves viszonylatban sikerült minden eddiginél jobban teljesíteni. Ez természetesen a részvényekre is kihat, melyek továbbra is szárnyalnak, de nemrég pont Elon Musk beszélt arról egy interjúban, hogy még több profit elérése a cél, mert ez a helyzet könnyedén megfordulhat, ha a befektetők nem látnak elég nyereséget a cégbe öntött pénzükért cserébe.