Már 4 millió legyártott autónál tart a Tesla

Alig több mint fél évvel a hárommilliomodik legyártott autójuk után máris új mérföldkőhöz ért a Tesla. A gyártási kapacitás felgyorsulásával megvan a négymillió, ráadásul Elon Musk szerint további gyorsulás várható.

A Tesla kétségkívül a modern autóipar egyik leggyorsabban fejlődő gyártója. Elég abba belegondolni, hogy 2007-ben egyetlen elektromos Lotus átirattal indultak neki az útnak, ráadásul abban a korban, amikor még nem számított annyira természetesnek az elektromos autózás, mint most.

Aztán megjelent a Model S, melynek köszönhetően beindult a tényleges tömeggyártás is, majd 12 év múlva sikerült elérni az 1 milliós legyártott példányszámot. Igen, ehhez a Teslának 12 évre volt szüksége, ami rengeteg, viszont figyelemreméltó az utóbbi időkben tapasztalható növekedés nem csak lóerők terén, hanem legyártott példányszámban is.

Az amerikai gyártónak ugyanis ez után már csak 18 hónapra volt szüksége ahhoz, hogy még 1 millió darabot hozzácsapjon a legyártott listához, majd következett újabb 11 hónap, és már meg is volt a 3 milliós mérföldkő is.

Azóta gőzerővel működnek a gigagyárak Texasban, Berlinben és Shanghai-ban is, aminek köszönhetően már csak 7 hónap kellett ahhoz, hogy meglegyen a legújabb nagy ugrás, azaz most bejelentette a Tesla, hogy megvan a négymilliomodik autó is.

Impozáns a lendület, de Elon Musk szerint ez még csak a kezdet. Az amerikai zseni ugyanis azt szeretné, ha elérnék az évi 20 milliós példányszámot, de jelen pillanatban ez még szerinte sem reális. Nem szerény számításai szerint ugyanis ahhoz legalább 12 gigagyárra van szükség, na meg persze a mostaninál lényegesen több megrendelésre.