Fontos változásokat jelentettek be a tankolással kapcsolatban!

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója tartott Kormányinfót csütörtök este, amiben fontos változásokat jelentettek be a hazai benzinkutakkal kapcsolatban.

Az elmúlt napokban egyre nagyobb figyelmet kapott az olaj árának növekedése, ami felvetette a kérdést, hogy vajon meddig lesz üzemanyag a magyar benzinkutakon. A Mol már korábban bejelentette, hogy csupán logisztikai a probléma, nem pedig mennyiségi, a legrosszabb pedig, amit tehetünk, hogy pániktankolásba kezdünk.

Csütörtök este, Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója közösen jelentette be azokat az intézkedéseket, melyekkel a probléma elharapódzásának megelőzését és az üzemanyagárak szinten tartását szeretnék elérni.

Az egyik fontos változás, hogy mostantól a 3,5 tonnás önsúlyt meghaladó, külföldi rendszámos teherautók tankolását nem lehet normál benzinkúton elvégezni, csak nagynyomású kutakon és nagykereskedelmi helyeken, ahol a piaci árazás lesz érvényben. Ezt azért kellett bevezetni, mert egyre több külföldi teherautós jött a környező országokból, hogy jóval olcsóbban tankolhasson, ezzel hátráltatva a hazai autósok kiszolgálását. A szabályozás vonatkozik a 7,5 tonnát meghaladó magyar kamionokra is, viszont a mezőgazdasági erőgépek továbbra is kedvezményes áron tankolhatnak.

Fontos lépés, hogy a kormány 20 forinttal csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját is, ezzel csökkentve a szolgáltatók veszteségeit. Ezzel együtt a kormány felkérte a rendőrséget, hogy lépjen fel a rémhíreket terjesztőkkel szemben (nem lesz üzemanyag pánik). A lényeg tehát, hogy az ellátás továbbra is folyamatos, ám, hogy ez így is maradjon, muszáj lépéseket tenni, illetve a logisztikai csúszások miatt türelmet kérnek az autósoktól.