Koronavírus hozadéka: PM 2.5-ös minősítésű légszűrőket kapnak egyes Volvo modellek

A koronavírus autóiparra gyakorolt hatása most már nem csak az értékesítési számokon, hanem a fejlesztési irányokon is tetten érhető. Megkezdődött például a minden eddigieknél több részecskét megfogó légszűrők alkalmazása a drágább modellekben.

Az idei év a nagy átalakulások, ezzel együtt pedig a túlélés éve. A járvány miatti gazdasági és ipari leállás szerencsére úgy néz ki, hogy már csak nyomokban érhető tetten az autóiparban, viszont vannak ennek az időszaknak más szemmel látható hozadékai is. Például olyan eszközök és fejlesztések kerültek előtérbe, amik az elmúlt években nem igazán élveztek prioritást. Miért? Mert nem igazán figyeltünk rájuk.

Ilyen például az autókba szerelt légszűrők témaköre is, melyek felé annyi volt a követelményünk, hogy szűrjék ki a szemmel látható port és a polleneket, hiszen ezekkel szembesültünk a napi használat során. Most már természetesen a vírusokra és a fertőzésekre is felkapja a fejét mindenki, így megkezdődött a harc a mikronok terén is az iparban.

A Volvo például világelsőként (alig pár nappal megelőzve a Jaguar bejelentését) használ bizonyos modelljeiben PM 2.5 minősítésű levegőszűrőket, azaz olyanokat, melyek akár a 2,5 mikronos részecskéket is képesek megfogni. Természetesen a vírusok ennél kisebbek, viszont így legalább azt meg lehet akadályozni, hogy a finom szemcsékhez tapadva bejussanak az utastérbe.

Ami még ennél is fontosabb, hogy az új légszűrő rendszer távolról is üzemeltethető telefonos applikáción keresztül, így akár egy előre beprogramozott időpontban, vagy azonnali utasításra a Volvo elvégzi a levegő felfrissítését, hogy amikor mi elindulunk, már kristálytiszta levegő fogadjon bennünket a kocsiban. A levegő minőségét egyébként az infotainment rendszerbe épített menüpontnak köszönhetően út közben is ellenőrizhetjük.

Az új szűrő először a nagyobb és drágább Volvókba kerül beépítésre, mint például az S60/V60 vagy az S90/V90 modellek, illetve az XC60 és XC90 is az új technológiát alkalmazza már.