Már 2030-ban betiltja a belsőégésű motorokat Anglia

Angliában született meg annak az ötlete, hogy a környezetszennyező mivoltja miatt ki kell tiltani az utakról a hagyományos belsőégésű motorral szerelt autókat. Először 2040-re tűzték ki a határidőt, most már 2030 is tartható időpontnak látszik.

A világ országai közül talán Anglia lép fel legdrasztikusabban a környezetszennyező motorok ellen. A szigetország képviselői ugyanis azt tervezik, hogy betiltják a belsőégésű motorok forgalmazását.

Ennek az első határideje egy éve lett meghatározva és akkor 2040-ben látták realisztikusnak a döntéshozók a drasztikus szabályozás meglépését. Mindezek után pár hónappal már 2035-ről beszélt az angol kormány, majd most elérkeztünk a legújabb, 2030-as dátum kitűzéséhez.

Na de minek köszönhető a dátum előbbre hozása? Nem másnak, mint hogy szemmel láthatóan az angol autósok készek átállni az elektromos közlekedésre már pár év múlva. Legalábbis ezt támasztja alá, hogy már idén április és június között több elektromos autót (33 ezer) helyeztek Angliában forgalomba, mint dízelt (29,5 ezer). Ez az arány egy-két évvel ezelőtt még teljességgel elképzelhetetlennek tűnt, most pedig van már olyan ország Európában, ahol több elektromos autót vásárolnak az emberek, mint gázolajosat!

Az angol kormány szerint tehát 2030-ban legkésőbb megtörténik a benzines, dízel és hibrid autók tilalma, ám fontos, hogy ez csak az új autókat érinti majd. Akik korábban vásároltak maguknak ilyen autókat, azok továbbra is használhatják majd azt, csupán valószínűleg magasabb adót kell majd fizetniük, mint az elektromos járgányokat használó autós társaik.