Hivatalosan is bemutatkozott az elektromos BMW iX3

Hivatalosan is kibővült a BMW elektromos palettája, ugyanis most már mindent lehet tudni az X3-as villanyos változatáról is. Ha nem ragaszkodunk gyakran a lendületes kigyorsításhoz, akkor akár 460 kilométert is megtehetünk egy töltéssel vele.

Azt már régóta lehetett tudni, hogy készül a BMW X3 tisztán elektromos variánsa, ám az iX3 adatainak hivatalos megerősítésére egészen idáig kellett várni. Már semmi sem tabu, azaz végre megismerhetjük, hogy mivel is állunk szemben.

Először is, a G01 kódjelű X3 villanyos változatának meghajtásáról egy 286 lóerős elektromotor gondoskodik, mely a 188 darab cellából álló 80 kWh-s akkumulátor csomagból nyeri az energiát. Ez a csomag egyébként 400 voltos teljesítménnyel rendelkezik, aminek köszönhetően a megfelelő gyorstöltő használatával akár fél óra alatt 80 százalékos állapotra is feltölthető. Teljes töltöttséggel 460 kilométeres hatótávot adott meg a gyártó, ami persze lehet kevesebb, ha kihasználjuk az erős villanymotorban rejlő lehetőségeket.

Az iX3 ugyanis úgy képes 6,8 másodperc alatt 100-ra gyorsítani, hogy közben csak a hátsó tengelyek kapnak hajtást, ami impresszív adat, főként azt tekintve, hogy az akkumulátoroknak köszönhetően ugyan lényegesen lejjebb került a bajor villanyos SUV súlypontja, viszont az amúgy sem pillekönnyű X3 még nehezebb lett tőle.

Fontos részlet, hogy az autó ott segít a vezetőnek a kilométerekkel gazdálkodásban, ahol csak tud. Nem elég, hogy van vitorlázó funkciója, azaz gurulás esetén képes leválasztani a teljes hajtást, hogy a mozgási energia a lehető legkésőbb fogyjon el (mondjuk ilyenkor nem is tölt vissza energiát a rendszer), de még a navigáció is képes úgy megalkotni az útvonalat, hogy a nagyobb torlódásokat elkerülve mindig elérhető közelségbe legyen néhány töltő, ha mégis szükség lenne rájuk.