Európában is kapható lesz a Fisker elektromos pickupja

A Tesla Cybertruck nem kerülhet forgalomba Európában, a Fisker villanyos platósa viszont igen. Azért itt sem lesz tömegcikk az Alaska.

Egyre nagyobb a választék az elektromos pickupok szegmensében, de értelemszerűen a figyelem középpontjában továbbra is a Tesla Cybertruck áll még Európában is. Pedig, nálunk nem is lesz kapható pontosan azért, ami miatt mindenki felfigyelt rá: a formája miatt, ami egyben súlyos gyalogosvédelmi aggályokat vet fel.

Van azonban egy másik amerikai gyártó is, amely elektromos pickupot vesz fel a palettájára. Ez nem más, mint a Fisker, mely a tervek szerint 2025 év elején már el is kezdi gyártani az Alaska névre keresztelt modellt. Ez lényegében az Ocean SUV platós változata lesz, melyről már most globális modellként kezdett el beszélni a gyártó.

Ez persze azt jelenti, hogy Európában is kapható lesz a járgány, de azért ne számítsunk túl nagy példányszámra. A Fisker eleve kis szériában tervezi gyártani az autót. Így pedig, hogy több piacra is küldenek belőle, kimondottan ritka lesz a kereskedésekben a látványa.

Az Alaska különlegessége nem csak az elektromos hajtása lesz, hanem maga a plató kialakítása is. Az utastér hátsó része ugyanis eltüntethető, ezzel óriási rakodóteret eredményezve. Alapállásban 1,3 méteres tárgyakkal számolhatunk, de az elválasztót eltüntetve már 2,2 méteres szállítmány is felhelyezhető. Persze, ha a hátsó ajtót lenyitva hagyjuk, akkor már túl is lóghat valamennyire a rakomány, így akár 2,8 méteres dolgokat is szállíthatunk.

Akkumulátorok tekintetében kétféle alternatívát kínál az Alaska. A belépő szintet egy 75 kWh teljesítményű csomag jelenti, mellyel 370 kilométeres hatótáv áll a tulajdonos rendelkezésére, de kérhető egy 113 kWh-s összeállítás is, ami már 547 kilométernyi energiát biztosít a motoroknak. Lóerő adatokkal egyelőre még nem rukkolt elő az amerikai gyártó, de annyit már most elárultak, hogy a pickup 3,9 másodperc alatt képes lesz elérni a 100 kilométeres óránkénti tempót.

Pontos árlista sincs még, de a tervek szerint valamivel 40 ezer euró feletti vételárral számolhatnak a vásárlók.