Carlos Tavares: az elektromos autók brutális gyorsulása biztonsági tényező

Az elektromos autók többsége sportkocsikat megszégyenítő gyorsulással rendelkezik. Ez sokak szerint óriási veszélyforrás, de a Stellantis vezérigazgatójának meglátása szerint inkább biztonságosabbá teszi az autózást.

Az elektromos hajtásláncok sajátossága, hogy nem kell turbónyomásra vagy nyomatékgörbe-felépülésre várni, hanem a teljesítmény azonnal a sofőr rendelkezésére áll az első pedálérintésre. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a sokmotoros elektromos variánsok brutális teljesítményt képesek mozgósítani rövidebb ideig, máris ott vagyunk, hogy egy mai villanyos SUV is képes olyat gyorsulni, amit pár éve még csak a komolyabb sportkocsik esetében tapasztalhattunk meg.

Érthető, hogy sokan aggályukat fejezték már ki az üggyel kapcsolatban, ugyanis egy 3-4 másodperc alatt 100-ra katapultáló majdnem 3 tonnás vas tényleg félelmetes tud lenni. Na de, hogy állnak ehhez a kérdéshez az autógyártók? Ezt a Stellantis vezérigazgatója, Carlos Tavares fejtette ki egy interjúban.

Tavares a Top Gear magazinnak beszélt arról, hogy a Stellantis álláspontja szerint minél jobban gyorsul egy autó, annál biztonságosabb. „Én egy farmon lakok Portugália vidéki környezetében, ezért sokszor vezetek kisebb utakon is. Ilyen helyeken a gyorsulási képesség elsődleges biztonsági tényező”- utalt az előzések minél gyorsabb befejezésére a vezérigazgató. „Ez nem a sebességről, hanem a gyorsulási képességről szól, amiben nagyon jók az elektromos autók….Ezt élvezni fogják a vásárlók, hiszen nincs rosszabb, mint egy előzés megkezdése után a fékbe taposni, mert azt vesszük észre, hogy nincs elég erő az autónkban a manőver befejezéséhez.”

Érthető Tavares érvelése, de azért ott van a másik oldalon az is, hogy ma már közel 1000 lóerős autókhoz olyanok is hozzájuthatnak, akiknek nincs elegendő vezetői tapasztalata. Mindezek mellett az egyre komfortosabb járgányokban elkopik a sebesség érzete, így könnyen megtörténhet, hogy a tapasztalatlan felhasználó túl későn döbben csak rá, hogy veszélyesen nagy tempóval halad és már a fizika törvényei miatt egyszerűen nem tud megállni egy akadály előtt.