Bemutatkozott a Toyota elektromos SUV-ja, melyet telepakoltak megdöbbentő megoldásokkal

A Toyota leleplezte a bZ4X elektromos SUV sorozatgyártásra szánt példányát. Majdnem hogy egy az egyben kezdik el forgalmazni a másfél éve bemutatott tanulmányt, igény esetén még a különös kormány is megmarad.

A Toyota csaknem másfél évvel ezelőtt rukkolt elő először az elektromos SUV tanulmányával, melynek most végre megérkezett a széria változata is. A bZ4X-nek nem csak a nevét kell szokni, hanem bizony a polgárpukkasztó megoldásait is.

Már a megjelenése sem éppen szokványos, ahol csak lehet ugyanis éles vonalakkal dolgoztak a dizájnerek, az oldalsó elemeket pedig markáns kiemelésekkel tették még különlegesebbé. Az összkép már csak azért is megkapó, mert a kocsi közel sem apró méretekkel rendelkezik, egészen pontosan 9 centivel hosszabb, mint a jelenleg futó RAV4 generáció.

A belső teret is az éles vonalak uralják és természetesen minden digitálisan jeleníti meg az információkat. Ez még csak nem is lenne különleges, csak hogy a Toyota meghagyta opcionális lehetőségként a Tesla megoldására hajazó kormány megoldást is, így aki még különlegesebbet akar, az kérheti azzal is az új autóját majd. Ennek egyébként nem csak a megjelenése különleges, hanem az is, hogy mindösszesen 150 fokot képes elfordulni (a jeleket elektromosan adja le, nincs közvetlen kapcsolatban az első tengellyel), így már egészen kis mozdulatra is komoly manővereket lehet végrehajtani vele.

A meghajtásról kiviteltől függően egy vagy két elektromos motor gondoskodik 204, illetve 217 lóerős teljesítménnyel, az egy töltéssel megtehető hatótáv pedig valamivel 500 kilométer fölé tehető az egymotoros kivitel esetében. Mind a két verziót egy 71,4 kWh-s akkumulátorcsomag látja el energiával, mely a gyártó ígérete szerint még 10 év múlva is tudni fogja az eredeti kapacitásának a 90 százalékát.

A bZ4X hivatalos forgalmazása valamikor jövő év közepén kezdődik meg globálisan, az árazása pedig egyelőre ismeretlen.