Globális szinten is abszolút Toyota sikert hozott a tavalyi év

A 2022-es évben autóértékesítés tekintetében a Toyota volt a legsikeresebb. Nem csak hazánkban, hanem világszinten is. Ha az almárkákat nem nézzük, akkor is köröket vertek a japánok a teljes Volkswagen csoportra.

Ahogyan arról már mi is beszámoltunk, Magyarországon magasan a Toyota volt a legsikeresebb márka a tavalyi évben. Most viszont megérkeztek a globális adatok is, a helyzet pedig változatlan. Legalábbis a sorrendet tekintve, mert bizony „nagy pályán” a különbségek még drasztikusabban alakultak.

A Toyota csoport (mely magába foglalja a Lexus, a Daihatsu és a Hino márkát is) összesen 10,5 millió autót értékesített tavaly, mely igazi kiugró teljesítmény. Természetesen a csoport értékesítéseinek majdnem egészét a Toyota márka tette ki a maga 8,9 milliós példányszámával.

De, hogy érzékeljük, hogy ez mekkora szám, a Toyota még akkor is abszolút győztes, ha kivesszük mellőle a már említett almárkákat. A második helyezett Volkswagen csoport ugyanis összesen 8,3 millió járgányt tudott eladni, azaz még csoport szinten is alulmarad a japán gyártóval szemben.

Ezzel már harmadik éve a Toyota a világ legtöbb autót értékesítő gyártója, ráadásul a tavalyi alkatrészhiánnyal tarkított évben is tartani tudta az eredményeit, a 2021-es értékhez számított 0,1 százalékos visszaesés ugyanis nem igazán nevezhető komoly veszteségnek.