A Gazoo Racing is lát lehetőségeket a kamu manuális váltókban

Már egy ideje tudni lehet, hogy a Toyota egy kimondottan elektromos autókba szánt manuális váltón dolgozik. Most a márka sportrészlege, a Gazoo Racing is beszállt a fejlesztésbe, vagyis a szoftveresen előállított váltás illúziója jelen lehet a jövő GR modelljeiben is.

Az elektromos autózás teljesen más élményt ad, mint egy klasszikus járgányt terelgetni. Egy sokkal sterilebb világ ez, melyben a hang és a sebességek kapcsolgatása már nem játszik igazán szerepet. Persze, vannak gyártók, akik szerint ennek nem kell feltétlenül így lennie. Ilyen például a Toyota is, mely nem csak az elektromos autók hangzásának kialakítására figyel oda, hanem a sebességváltás érzetét is igyekeznek megadni majd a jövőben a villanyos vásárlóknak.

Már tavaly beszámoltak arról a rendszerről, mely lényegében szoftveresen utánozza a manuális váltókat, sőt, a jelenlegi verzió már képes a lefulladás szimulálására is. Ezt már egy elektromos Lexus modellbe be is építették, hogy éles körülmények között is kipróbálható legyen.

Most viszont újabb fordulat történt az ügyben, ugyanis a cégcsoport sportrészlege, a Gazoo Racing is bejelentette, hogy lát fantáziát a kamu sebességváltóban. A cég vezérigazgatója, Akio Toyoda ezután meg is erősítette, hogy már gőzerővel készül is egy GR koncepció, melyben megtalálható lesz a szóban forgó váltó is.

Mindezek mellett Toyoda arról is beszélt, hogy a jövő GR elektromos autói teljes mértékben olyanok lesznek, mint egy benzines motorral szerelt autó. „Mi a különbség az átlag elektromos autók és a mi elektromos fejlesztésünk között? Az, hogy a mi autónkban hallod majd a motort, de persze az üzemanyag szagát nem érezheted. Lesz váltó és kuplung is, azaz ha egy kívülállót beültetsz és megpróbálod kitaláltatni vele, hogy milyen hajtáslánccal van dolga, valószínűleg nem fogja tudni megmondani”- mondta a Toyota vezérigazgatója.