Bármelyik oldalra áthúzható kormánykerék technológiát védetett le a Volvo

Különös, ám mégis praktikus belső kialakítást védetett le a Volvo, melynek szabadalmi képei most napvilágra kerültek. Az önvezető autóknál lehet hasznos a műszerfalon mozgatható kormány elképzelése.

Ahogy egyre inkább haladunk az elektromos és önvezető autók kora felé, úgy látnak napvilágot az egyre különösebb műszaki megoldások is. Ilyen például a Volvo elképzelése is, mely most szabadalmaztatás közben szivárgott ki.

A svédek már az önvezető autók korára készülnek az elképzeléssel, melynek lényege, hogyha éppen nincs szükségünk a műszerfalra és a kormányra, akkor azt eltolhatjuk magunk elől, hogy több helyünk legyen mással foglalkozni akkor, amikor az autó vezet helyettünk. A technológia lényege, hogy a kormány közvetlenül nincs összeköttetésbe a kerekekkel, csupán elektronikus jeleket küld, hogy éppen milyen mértékben merre akarunk kanyarodni.

Ha nem tekintünk ilyen messzire, akkor az új elképzelés hasznos lehet a gyári költségek csökkentésénél is, hiszen ezzel nem kell külön belsőt legyártani a bal és jobbkormányos piacokra. Szintén elektromosan működő pedálok mind a két oldalon vannak és az autó automatikus azokat aktiválja, amelyik oldalra el van csúsztatva a kormány és a műszeregység.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy a különlegesség mikor kerülhet bele a Volvo utcai modelljeibe.