Adaptív tempomatot kínál már motorkerékpárokhoz is a BMW

Az autózás világában szinte már egyértelmű, a motorosok viszont még nem igazán találkozhattak adaptív tempomattal. Most ezen változtat a BMW.

Az autóknál számtalan olyan biztonsági és kényelmi funkciót élvezhetünk már egy ideje, melyek motorkerékpárra átültetése igencsak komoly technikai felkészültséget kíván. Szerencsére a BMW nem ma kezdte a szakmát így könnyen ugorják meg az ilyen fontos feladatokat.

A BMW Motorrad ugyanis bejelentette, hogy a jövőben a csúcskategóriás motorkerékpárokhoz már adaptív tempomatot is kínálnak majd az eddigi „alap” tempomat mellett. Ez annyit tesz, hogy a vezető a tartani kívánt sebesség mellett beállíthatja azt is, hogy lassabb jármű mögé érkezve milyen távolságba zárkózzon fel rá. A rendszer mindezek mellett arra is képes, hogy indexelés, tehát előzési szándék esetében magától kigyorsítson, majd ha már nincs akadály a motor előtt, akkor visszaálljon az előre kívánt sebességre.

Szintén fontos, hogy enyhe döntéssel, tehát kanyarodás közben is megbízhatóan működik a távolságtartó, viszont a BMW hangsúlyozza, hogy 0-ra lassítani, vagy torlódás mögött hirtelen megállni továbbra sem képes, ezért folyamatos figyelmet igényel a használata.