Figyelmeztet a Ford és a Volkswagen, hogy ne nyissuk rá a biciklisekre az ajtót

A Ford és a Volkswagen is egy új biztonsági rendszer bevezetését tervezi, aminek feladata a biciklisekre ajtórányitás megakadályozása lesz.

A modern autózás világában nem újdonság a különböző szenzorok és biztonsági berendezések használata. Van már oldalirányú forgalomra figyelmeztető, gyalogosokat felismerő és vadfigyelő rendszer is. A Ford és a Volkswagen viszont rávilágított arra, hogy a parkoló kocsisorok mellett érkező biciklisekre eddig kevés automatizmus figyelt.

Most ezt változtatják meg, a Ford ugyanis első körben a haszongépjárműveit vértezi fel egy ajtónyitás előtt a környezetet megfigyelő alkalmatossággal, majd később ez megjelenik a nagyobb ajtókkal rendelkező személyautókban, például a Mustangban és az Explorerben is.

A biciklisekre figyelmeztető rendszer lényege, hogy érzékeli az autók mellett érkező kerékpárost, majd a tükrön felvillanó sárga jelzés és a középkonzolon megjelenő szöveg figyelmezteti a kiszállni szándékozókat sípoló hangjelzés mellett. A fals jelzések (például gyalogosok) elkerülése végett a rendszer csak a 7 kilométeres óránkénti sebesség felett érkező bicikliseket érzékeli veszélyforrásnak.

A Ford mellett a Volkswagen is hasonló fejlesztésekbe kezdett, viszont ők egyből a személyautókba ültetik be a rányitást megakadályozó jelzéseket. Első körben a Tiguan, a Passat és az ID paletta repertoárjában figyelhetjük meg az új biztonsági funkciót.