A globális félvezetőhiány miatt félig készülnek el a Ford F150 és Edge modellek

A Ford is egyre komolyabban megérzi a globális félvezetőhiányt, melynek köszönhetően nem érkeznek számítástechnikai chipek az autókhoz. Most ezért vezérlőmodulok nélkül gyártják le az F150 és az Edge modelleket.

Az autóipart hónapok óta szorongató félvezetőhiány hétről hétre egyre nagyobb kihívás elé állítja a gyártókat. Nemrég számoltunk be arról, hogy a General Motors például az egyik motorját hengerlekapcsolás nélkül gyártja tovább, most pedig a Ford lép meg egy olyan lépést, amire eddig nem igazán volt példa.

Az F150 és az Edge modelleket összeszerelő üzem ugyanis alig kap már számítástechnikai chipeket, ami döntés elé állította a márka vezetőségét. Na most vagy az van, hogy leáll a gyártás, vagy egyszerűen kihagyják a kocsikból a hiányzó alkatrészeket. Az utóbbira esett a Ford választása!

Ennek értelmében tehát az F150 és az Edge modellek gyártása nem fog leállni (viszont csökkentik a termelés mértékét), de az autókat néhány vezérlőmodul nélkül szerelik össze. Ezek a modulok a gyáriak elmondása szerint többek között olyan funkciókért felelősek, mint az ablaktörlő motor mozgatása vagy az infotainment rendszer vezérlése. Természetesen az összeszerelt példányokat így nem küldik el a szalonokba, hanem felhalmozzák őket (több ezer darabról van szó), hogy amint újabb modul szállítmányok érkeznek, azokat utólag beszereljék a helyükre.

Mikor várható a hiba elhárítása? A gyáriak mindent megtesznek azért, hogy ez minél hamarabb megtörténjen. Felmerült például a modellek priorizálása is, avagy az sem kizárt, hogy a sikeres F150 helyett például más, nem annyira keresett járgányokat tesznek majd parkolópályára, az oda szánt chipeket pedig átcsoportosítják.