Saját kezébe venné a chipgyártást a Hyundai

A globális chiphiány rengeteg gyártót hozott nehéz helyzetbe, így érthető, hogy páran elkezdtek gondolkodni a megoldásokon. A Hyundai például saját chipeket tervezne és gyártana a jövőben.

Ami tavaly még a koronavírus-járvány volt, az idén egyértelműen a globális chiphiány. Sorra állnak le a gyárak és kerülnek ki bizonyos extrák a palettákról. Most már nincs mit tenni, megbosszulta magát, hogy pár beszállítóra támaszkodtak az autógyártók globálisan, de azért ez nem azt jelenti, hogy a jövőben is hagyni kell egy a mostanihoz hasonló válságot bekövetkezni.

Ott van például mindjárt a Hyundai, aki bejelentette, hogy elkezdik tervezni a saját chiptervező és összeszerelő részlegüket, hogy a későbbiekben minél inkább függetlenedni tudjanak a külső behatásoktól. Jose Munoz, a Hyundai globális operatív igazgatója elárulta azt is, hogy a folyamat nem lesz egyszerű és olcsó, de ha a világban történő folyamatokat nézzük, lényegében elkerülhetetlen a lépés. Munoz azt sem titkolta, hogy a márka Hyundai Mobis névre keresztelt alkatrész leányvállalata fontos szerepet fog játszani a házon belüli chipek fejlesztésében.

Érdemes megjegyezni, hogy a Hyundai annak ellenére jelentette be a törekvéseket, hogy azon gyártók közé tartozik, akiket kevésbé fektetett félvállra eddig a válság. Sőt, a 2021-es évben sikerült növelniük az értékesített autók számát és sorra jelentik be az elektromos modelleket is.