A biztonsági rendszereket mutatja be a Mercedes új koncepciója

A Mercedes legújabb koncepció járgánya a jövő autózását biztonságosabbá tevő rendszereket hivatott bemutatni. Mindenre figyel az autó, ami körülötte történik.

A Mercedes most bemutatott tanulmánya nem az élményekről szól, hanem a biztonságról. A nemes egyszerűséggel csak Experimental Safety Vehicle (kísérleti biztonsági jármű) névre keresztelt újdonság mindent tud, amit a jövő autójának tudnia kell a kockázatok csökkentése érdekében.

A koncepció a GLE elektromos szabadidő járművön alapul, és mivel nem egy új dizájn bemutatása a feladat, így nem is nyúltak hozzá érdemben a gyáriak. A technika viszont sokat lett finomítva.

Például a biztonsági autó nem csak elektromos hajtással rendelkezik, hanem teljesen önvezető is. Ilyen üzemmódban ráadásul a kormány és a pedálsor is eltűnik a vezető elől, ezzel nem csak a teret növelve, hanem egy esetleges ütközés esetén a sérülésveszélyt is lecsökkentve. Összetörni viszont nem könnyű az autót. A tetőre és az autó elejébe épített szenzorok és kamerák ugyanis minden mozgást figyelnek az autó környezetében, és ha veszélyhelyzet van kialakulóban, akkor pillanatok alatt megkezdi az önvezető technika a korrigálást. Akár megállásról, akár kikerülésről van szó, az automatika szinte reakcióidő nélkül cselekszik. A rendszer ráadásul nem csak az autókat, hanem a bicikliket és a gyalogosokat is felismeri. Mindezek mellett nem csak magára vigyáz az autó, hanem a környezetét is információkkal látja el projektorok segítségével.

Ha viszont mégis megtörténik a baj, akkor nem csak értesíti a jármű a hatóságokat, hanem a hátsó részből leválik egy kis robot, majd az út mellé gurul, hogy elakadásjelző háromszögként jelezzen a forgalom többi résztvevőjének.