Volvók hullottak az égből, avagy új autókkal támogatta a svéd márka a mentőegységek kiképzését

Nem mindennapi tesztelést hajtott végre a Volvo minap Svédországban. A srácok 30 méteres magasságból dobáltak le új kocsikat, hogy ezzel támogassák a különleges mentőegységek fejlődését.

A töréstesztek már évtizedek óta az autóipar részét képezik, de arra azért ritkán van példa, hogy bizonyos autókat 30 méteres magasságból hajítsanak a mélységbe. Pedig most pontosan ez történt meg pár új Volvo modellel, a tesztelés célja pedig nem csak az utascella biztonságának ellenőrzése volt.

A Volvo az akciójával inkább a svéd különleges mentőegységeket támogatta, akiknek ezáltal lehetőségük nyílt erősen összeroncsolódott autókon gyakorolni a mentési folyamatokat. A mai hibrid és elektromos modelleknél ugyanis kritikus fontosságú, hogy a tűzoltók megismerjék azokat a módszereket, melyekkel az autó biztonságosan „bontható”, azaz a vágási pontok meghatározásánál figyelembe kell venni a kábelezést és az akkumulátorok elhelyezkedését is.

„Már évek óta szorosan együtt dolgozunk a svéd különleges mentőegységekkel. Számunkra és számukra is a legfontosabb, hogy minél biztonságosabb legyen a közlekedés. Reméljük, hogy senki sem lesz részese komolyabb balesetnek, de sajnos vannak olyan esetek is, amik kikerülhetetlenek. Ezért is létfontosságú felkészülni az ilyen súlyos ütköésekre is, hogy élesben minden a legjobban működjön”- mondta Håkan Gustafson, a Volvo biztonsági rendszerekért felelős vezetője.